Mikko Kärnä puhuu maaseudulle tärkeästä asiasta

0

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä vaatii, että valmistuville lääkäreille asetetaan velvollisuus työskennellä valtion heille osoittamassa terveyskeskuksessa tai sairaalassa kolme vuotta valmistumisensa jälkeen. Mikäli lääkäri kieltäytyy, täytyisi hänen maksaa koulutuksensa hinta takaisin valtiolle.

Onko pyrkimyksenä saada lääkärit seuduille, joille he eivät muuten haluasi lähteä?

– Tällainen järjestelmä on jo käytössä esimerkiksi upseerikoulutuksessa, joten on aivan mahdollista soveltaa sitä myös lääkäreihin. Lääkäreiden koulutus on kallista ja koska yhteiskunta maksaa sen, on sillä myös oikeus vaatia siitä jotain vastineeksi. Lääkäriliitto vastustaa ajatusta ja väittää, että erikoislääkärikoulutukseen sisältyvä 9 kuukauden terveyskeskusjakso ajaisi saman asian. Ei aja ja on hyvä huomioida, että myös kadetit joutuvat opiskeluaikanaan työskentelemään vähintäänkin saman ajan ilmaisena työvoimana Puolustusvoimille ja Rajavartiolaitokselle. Nuorten lääkäreiden työvelvoite olisi helppo ja nopea tapa ratkaista lääkäripula kaikissa Suomen kunnissa.

Miksi sosiaali- ja terveysministeriön sekä opetus- ja kulttuuriministeriön pitäisi ottaa asia vakavasti ja tosissaan?

– Monet pienet kunnat joutuvat nykyisellään turvautumaan kieltä osaamattomaan ulkolaiseen keikkatyövoimaan, koska lääkärit lähtevät kalliin koulutuksen saatuaan yksityiselle sektorille, joka maksaa heille parempaa palkkaa. Ei se näin voi olla. Ei Puolustusvoimiinkaan voi tulla saamaan lentäjäkoulutusta ja hypätä valmistumista seuraavana päivänä Finnairille töihin. Tai toki voi, mutta sitten joutuu maksamaan koulutuksensa hinnan täysimääräisenä valtiolle. On kaikkien etu, että samanlainen järjestelmä luodaan myös lääkäreille.

Lältä näyttää lääkärin tuoli edelleen monessa terveyskeskuksessa.

 

JÄTÄ KOMMENTTI