Mikko Savola | Eläinsuojelulakia uudistettava realistisesti

0
(arkistokuva)

Ähtäriläinen kansanedustaja Mikko Savola (kesk.) muistuttaa, että Suomi on monessa suhteessa jo eläinten hyvinvoinnin edelläkävijä. Suomalainen tuottaja välittää eläimistään aidosti. Eläimet ovat Suomessa esimerkiksi salmonellavapaita, eikä sikojen saparoita tai kanojen nokkia leikata. Lain uudistamiselle on myös tarvetta, mutta se on tehtävä pitkäjänteisesti ja realistiselta pohjalta.

Savola muistuttaa, että tuotantoeläinten hyvinvointiin liittyvät parannukset maksaa suomalainen tuottaja.

– Huolimatta siitä, että sääntömme ovat jo nyt tiukemmat kuin EU:ssa keskimäärin, ei korkeat vaatimukset ja hyvinvoinnin hyvä taso näy kunnollisena tuottajahintana. Tähän on saatava muutos ja myös koko ruokaketjun kattavampi vastuu.

Tilat painivat pitkään kestäneiden kannattavuusongelmien parissa. Jos nyt asetettaisiin nopealla aikataululla kymmenien miljoonien lisävaatimukset, veisivät ne pohjan hintakilpailulta muita maita vastaan. Hyvinvointia on parannettava hallitusti ja myös tuotannon kannalta kestävästi.

– Nähtävissä on tahoja, joiden tavoitteena on lopettaa Suomalainen tuotanto kokonaan. He syyllistävät tuottajiamme ja vaativat vieläkin rajumpia uudistuksia. Esimerkiksi lihansyöntiä tuotannon tappaminen ei lopettaisi, mutta siirtäisi kaiken lihantuotannon maihin joiden eläinsuojelu on huomattavasti Suomea raaemmalla tasolla. Se ei olisi eläimen, tuottajan, laadun eikä hyvinvoinnin etu.

Ehdotus laiksi eläinten hyvinvoinnista on parasta aikaa lausuntokierroksella.

JÄTÄ KOMMENTTI