Mikko Savola haluaa laatua ikäihmisten ruokahetkiin

1

Mihin toimiin hallituksessa aiotaan ryhtyä ikäihmisten ruuan laadun, tuoreiden raaka-aineiden käytön sekä ruokahetken ja palvelun parantamiseksi laitos- ja kotihoidossa? Savola jätti asiasta kirjallisen kysymyksen hallitukselle tänään.

Kansanedustaja Mikko Savola (kesk.) on huolissaan ikäihmisten ruokapalveluiden sekä ruokahetkien nykytilasta. Tehokkuuden ja kustannusten nimissä paikallisista keittiöistä on siirrytty keskuskeittiöihin, minkä koetaan heikentäneen ruuan laatua ja tuoreutta.

Pitää voida kysyä milloin tehostamisessa on menty liian pitkälle?

– Ruokailu niin kotioloissa kuin laitoksissa ja sairaaloissa on liian usein suorittamista. Vaatimusten täyttämä ruoka useimmiten riittää juuri ja juuri ravitsemaan, mutta muut nautinnot ja sosiaalisuus aterioinnin yhteydessä on heikkoa, sanoo Savola

Ihmiset niin vanhustenhoidossa kuin ruokapalveluissa tekevät arvokasta työtä, mitä ei voi väheksyä. Savolan mukaan ruokapalveluita tarvitsevien määrän edelleen kasvaessa on kuitenkin vähien resurssien kohdentamiseen ja ohjeistuksiin kiinnitettävä erityistä huomiota.

– Uudenlainen ajattelutapa ja perusasioiden painotus voisi tehdä ison muutoksen. Ruokapalveluissa on pyrittävä käyttämään entistä paremmin tuoreita, lähellä tuotettuja raaka-aineita. Ministeriön ohjauksella ja ohjeistuksien tarkistamisella voidaan vaikuttaa kuntien ja laitosten toimintatapoihin.

Savola jätti asiasta 22.1.2016 kirjallisen kysymyksen hallituksen vastattavaksi.

PTV mansikkasumppa1

1 KOMMENTTI

JÄTÄ KOMMENTTI