Mikko Savola : ”Unohdetaan oppivelvollisuuden laajentaminen ja miljardeja maksavat tehottomat tunnin junat” – edustaja purkaa pitkän ”toivelistan” vappupuheessaan

0
Kansanedustaja Mikko Savola

Suomenselän kansanedustaja Mikko Savola Facebook Live vappupuheessa: Hallituksen on ratkaistava talouden huoltovarmuuden isot kysymykset pian, ”unohdetaan oppivelvollisuuden laajentaminen ja miljardeja maksavat tehottomat tunnin junat”

Keskustan ähtäriläinen kansanedustaja ja Keskustan Etelä-Pohjanmaan piirin puheenjohtaja Mikko Savola peräänkuuluttaa hallitukselta nopeita päätöksiä isoissa tulevaisuutta koskevissa kysymyksissä.

  • Koronakriisi on käytännössä jo nyt vetänyt taloudellisen pohjan pois vuosi sitten sovitun hallitusohjelman tavoitteilta. Hallituksen on otettava pikaisesti palaset uudelleen pöydälle ja sovittava keinoista, kuinka eteenpäin mennään.
  • Uudet suuret menolisäykset on punnittava tarkkaan, sillä maan taloudellinen jälleenrakennus ottaa vuosia tai jopa vuosikymmeniä eteenpäin.

Savola peräänkuuluttaa turvallisuuden ja huoltovarmuuden nostamista yhteiseksi kärjeksi tulevaisuutta rakennettaessa.

  • Ruoka, energia ja lääkkeet ovat keskiössä silloin kun kriisi on päällä. Jos jotain hyvää tästä kriisistä voi sanoa, se on omavaraisuuden merkityksen paluu.
  • Nyt päällä oleva kriisi on salakavala tauti, joka pyyhkäisee läpi maailman. On muistettava, että sodanajan kriisissä olisi vielä lisäelementtejä mukana, jotka korostaisivat entisestää meriteiden takana olevan Suomen huoltovarmuuden merkitystä.

Mikko Savola listaa tukun asioita, joissa hallituksen linja punnitaan:

  • Ruuan omavaraisuus, kotimainen ruuantuotanto on pidettävä omissa käsissä. Ruuan hinnan oikeudenmukainen jakaantuminen tuottajan, jalostuksen ja kaupan välillä on ratkaistava.
  • Energian omavaraisuudesta huolehdittava. Kaikkien ratkaisujen on pohjauduttava siihen, että oma energiantuotantomme kasvaa. Se tarkoittaa biokaasuverkon kasvattamista, metsien tehokkaampaa hyödyntämistä, vesivoiman ylläpitämistä ja ulkomaisten tuontipolttoaineiden korvaamista kotimaisilla.
  • Oma suojavälineteollisuus ja lääketeollisuus on pidettävä Suomessa. Sen pohjana on julkisten hankintojen kotimaisuusasteen lisääminen ja huoltovarmuuskeskuksen varastojen säännöllinen täydentäminen. Oma rokotetuotanto niin ikään polkaistava jälleen käyntiin.
  • Koko Suomen asuttuna pitäminen. Nykyinen kriisi on osoittanut, että Suomen vahvuus on hajautettu yhteiskunta, missä voidaan asua väljästi pienemmissäkin kylissä ja kaupungeissa. Paikkariippumaton työ vaatii toimivat tietoliikenneyhteydet. Siksi 5G yhteyksien rakentamisen pohjana tulee olla koko maan kattava verkko.
  • Tiet ja radat tuovat työtä ja toimeentuloa. Suomen taloudellisen jälleenrakennuksen on alettava mittavista investoinneista maan infraan. Ensimmäiseksi olemassa oleva tieverkko on laitettava kuntoon. Uusissa yhteyksissä on huolehdittava maakuntakeskusten välisten yhteyksien parantamisesta ja pullonkaulojen poistamisesta. Useita hankkeita käyntiin eri puolille Suomea.

Maan talouden tasapainottamiseksi Savola tekisi radikaalin muutoksen tulevaisuuden menoihin.

  • Unohdetaan oppivelvollisuuden laajentaminen ja miljardeja maksavat ja tehottomat ”tunnin junat”, leikataan korporaatioiden kassoihin valuvien asumistukien myöntäminen etelän suurissa kaupungeissa, laitetaan aiheettomien valitusten tekijöille reilut maksut, lupa-asioiden hoitoon tiukemmat käsittelyajat ja investoinnit liikkeelle. Lopetetaan suomalaisen energiantuotannon ja työn alasajo ja tehdään soteuudistus valmiiksi yhdessä yksityisen sektorin kanssa.

 


 

JÄTÄ KOMMENTTI