Ministeri Kiuru lupasi selvittää Lehtimäki-Soini-Ähtäri-akselin digilähetysten kattavuutta

0

Ähtäriläinen kansanedustaja Mikko Savola nosti eduskunnan budjettikäsittelyssä esiin katvealueet digilähetysten kattavuudessa ja vaati ministeri Kiurua lyömään ”nyrkkiä pöytään” saadakseen verkko-operaattori Digitan kanssa neuvottelutuloksen aikaan. Tasapuolisuus kanavanippujen suhteen on toteuduttava myös maakunnissa.

– Lehtimäki-Soini-Ähtäri-akseli Keski-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan välissä jää pahaan katvealueeseen. Muun muassa Digitan kanssa käydyistä keskusteluista huolimatta kanavanippuja puuttuu alueen antenneista. Käytännön selkeä ratkaisu olisi, että digilähettimeen 188, joka sijaitsee Ähtärissä, saataisiin vaaditut kanavaniput, huomauttaa Savola

Opetus ja viestintäministeri Krista Kiuru vastasi, ettei tiedä onko hän juuri tätä asiaa vielä pöyhinyt, mutta lupasi palata asiaan yhdessä ja katsoa, mitä on tehtävissä. Hankalaa ministerin mukaan on, että luvat on myönnetty kauan aikaa sitten. Toimilupapäätöksissä on useimmiten kerrottu, kuinka paljon peittoa pitää tarjota ja siihen on toimijoiden helppo vedota. Tästä johtuen tulevia päätöksiä tehdessä on peittoalueet katsottava tarkemmin. Ministerin mukaan verkkotoimilupien jakotapa on tällä hetkellä lausuntokierroksella ja tähän asiaan on palattava tulosten selkeytyessä.

Lähes kaikkien antennitelevisiolle myönnettyjen verkkotoimilupien voimassaolo päättyy vuoden 2016 lopussa. Liikenne- ja viestintäministeriö on aloittanut uusien verkkotoimilupien hakukierroksen valmistelun lähettämällä hakuilmoitusluonnoksen lausuntokierrokselle. Lausuntojen määräaika on 12. tammikuuta 2015.

Valtioneuvoston on tarkoitus julistaa haettaviksi yhteensä yhdeksän verkkotoimilupaa UHF-alueella kanavanipuissa A, B, C, D ja F sekä VHF-alueella kanavanipuissa VHF A, VHF B ja VHF C. Lisäksi haettavana on yksi alueellinen toimilupa Pohjanmaalle.

Savola toivoo että tässä yhteydessä asia saataisiin kuntoon.

– Kyse on yksinkertaisista peruspalveluista, jotka Yle-veroa maksaville suomalaisille tulee olla tasavertaiset asuinpaikasta riippumatta, sanoo Savola.

Digi-terveysasema Kuusiolinna 700x

JÄTÄ KOMMENTTI