Musiikintekijöille ja -kustantajille maksetut korvaukset kohosivat yli 6 miljoonalla eurolla

0
Radiot ja televisio takaavat edelleen huomattavan tulon musiikintekijöille. Radioille eri tekijänkorvaukset yhdessä muodostavat suurimman kuluerän.

Teosto keräsi vuonna 2016 Suomessa musiikin käytön korvauksista mahtavan liki 60 miljoonan euron potin. Summasta yli puolet on peräisin musiikin käytöstä radiossa ja televisiossa.

 

Musiikin säveltäjiä, sanoittajia, sovittajia ja kustantajia edustava tekijänoikeuksien valvontaelin Teosto tilitti omien kulujensa jälkeen viime vuonna asiakkailleen yhteensä 51,6 miljoonaa euroa. Summasta 25,4 miljoonaa euroa maksettiin kotimaisille ja 26,2 miljoonaa euroa ulkomaisille musiikintekijöille ja -kustantajille.

– Vuosi 2016 oli meille onnistunut, iloitsi Teoston toimitusjohtaja Katri Sipilä.
– Keräsimme musiikin käytön korvauksia 6,4 miljoonaa euroa enemmän kuin edellisenä vuonna, ja kotimaisille musiikintekijöille maksetut korvaukset kasvoivat 17 prosenttia.

Teosto keräsi vuonna 2016 Suomessa musiikin käytöstä korvauksia 59,4 miljoonaa euroa. Summasta 54 prosenttia on peräisin musiikin käytöstä radiossa ja televisiossa, 14 prosenttia taustamusiikin käytöstä, 13 prosenttia tapahtumista ja konserteista sekä 12 prosenttia verkon musiikki- ja videopalveluista.

 

Radio ja televisio tutusti suurimpina maksumiehinä

 

– Radio ja televisio ovat tekijänoikeuskorvausten osalta edelleen merkittävä tulonlähde musiikintekijöille. Radio on erityisen tärkeä kotimaisille tekijöille, koska radiokanavilla soitetaan paljon suomalaista musiikkia. Näin ollen radioiden maksamista korvauksista suuri osa maksetaan kotimaisille musiikintekijöillemme, Sipilä kertoo.

Vuonna 2016 online-korvaukset nousivat 7 miljoonaan euroon. Online-puolen kasvua selittää se, että yhä useampi suomalainen on siirtynyt käyttämään ilmaisten online-palveluiden sijaan maksullisia musiikki- ja videopalveluita.

Ulkomailla esitetystä musiikista maksettiin korvauksia 3,8 miljoonaa euroa suomalaisille musiikintekijöille ja -kustantajille. Ulkomaan korvauksissa oli kasvua 27 prosenttia edelliseen vuoteen nähden.

Teoston mukaan kasvuun vaikutti muun muassa Sibeliuksen juhlavuosi, jonka kunniaksi Sibeliuksen musiikki soi taajaan ympäri maailman.

Teosto maksut osaltaan ja tämän lisäksi esittäville taiteilijoille (artistit)  kerättävä suurempi gramex-maksu ovat yhdessä monen kotimaisen radion suurin ja merkittävin kuluerä.

JÄTÄ KOMMENTTI