Myös Soini menestyy kestävän hyvinvoinnin edelläkävijänä

0
Soinin paras kierrättäjäluokka 3. Soinin yhtenäiskoulusta. Takana oik. Päivi Väliaho, Juha Viitasaari, vas. Kari Laasasenaho ja Elina Järvelä

Tänään järjestettiin Soinin yhtenäiskoululla seminaari – MuoviSammosta mallia kiertotalouteen -. MuoviSampo on Soinin pilottihanke, joka on jo saanut laajalti valtakunnallista huomiota mediassa ja jopa ministeritasolla.

Tilaisuuden aluksi kunnajohtaja Juha Viitasaari esitteli  hankkeeseen lähtöä Sitran Maapalloliika-kilpailussa, saaduista kokemuksista ja kerätystä tiedosta.

vas. Juha Viitasaari ja Suvi Osala

MuoviSampo-tiimin osanottajat ovat: Kari Laasasenaho, Juha Viitasaari, Johannes Aalto, Saija Källi, Suvi Osala ja Jenni Savolainen

MuoviSammon Visio

• Muovin uusiokäytön osuus kasvaa merkittävästi kansallisella tasolla • Kuluttajien kierrätys on parantunut huomattavasti ja kansalaiset pääsevät hyötymään siitä • Muovin jatkojalostuksen mahdollisuudet ovat monella tapaa kaupallisesti kannattavia.
• Visiomme on, että muovipakkauksista saatavan panttimaksun lunastaminen on tehty mobiilisovelluksen avulla jo niin helpoksi, että Palpankin paperiset kuitit päätyvät historiaan.

Lari Rajantie

Projektijohtaja Lari Rajantie toi Sitran terveiset tilaisuuteen ja esitteli Maapallo-liigan nykyhetkeä ja tavoitteita.

Maapalloliiga on kehitysohjelma järjestöille ja yhdistyksille. Siinä etsitään ja kehitetään uusia tapoja, jotka innostavat meitä suomalaisia tekemään arjessamme ympäristöystävällisiä tekoja ja valintoja. Maapalloliigan ideana on yhdistää järjestöjen voima ja kestävän arjen teot. Tähtäimessä on erinomaisia konsepteja, tapahtumia, kampanjoita ja palveluita, jotka auttavat elämään kestävää arkea. Yhdistys voi kehittää oman uuden tavan joukkojen innostamiseen ja hakea ideallaan kehitysohjelmaan mukaan. Kehitysohjelmassa ideasta luodaan kokeiltava konsepti, jota testataan kohderyhmän kanssa. Konseptilla voidaan innostaa kestävän arjen tekoihin ja valintoihin tai konseptia hyödyntämällä voidaan pienentää hiilijalanjälkeä tai säästää luonnonvaroja ihmisten arjessa.

Mari Granström

-Kulutus muuttuu muovipussittomassa Keravassa- oli Mari Granströmin aiheena. Vuoden kestävä Muovipussiton Kerava-hanke vastaa kertakäyttömuovin aiheuttamaan ongelmaan. Tarkoituksena on tehdä muovipussiton Kerava. Tavoiteena on ohjata kuluttajaa kohti kestävämpää kehitystä.

Jari Alanen

 

 

 

 

 

 

K-Ryhmän aluejohtaja Jari Alanen toi Keskon toimenpiteet ja tavoitteet esille seuraavasti:

• Kasvatamme jatkuvasti kierrätysmuovista valmistettujen tuotteiden ja määrää omissa tuotemerkeissämme. Valikoimissamme on jo Pirkka ESSI-kiertotalouskassi, Pirkka-jätekassi ja kierrätysmuovista valmistettuja Pirkka-pesuainepulloja. • Kehitämme omien merkkituotteidemme monimateriaalipakkauksia siten, että eri materiaalit on helppo irrottaa toisistaan, joten ne ovat mahdollisimman helposti kierrätettäviä. • Kesko käyttää hankinta- ja jakelulogistiikassaan yli kymmentä miljoonaa muovista uudelleenkäytettävää kestokuljetuspakkausta. Tämä vähentää pahvipakkausjätettä noin 4000 tonnia vuodessa. • Rajoitamme mikromuovipartikkeleiden pääsyä jätevedenpuhdistamojen ohi vesistöihin, jolloin on vaarana, että ne päätyvät ravintoketjuihin ja kotitalouksien juomavesiin. • Kosmetiikan omissa merkkituotteissamme ei ole mikromuovirakeita. • Pesuaineiden omista merkkituotteistamme mikromuovirakeet poistettiin vuonna 2018. • K-Citymarketien, K-Rautojen ja Intersportin valikoimissa on pesupussi, joka kerää talteen jopa 99 % keinokuitutekstiileistä pesussa irtoavista mikromuoveista ja kuiduista. Syksyllä 2018 pesupussit ovat myös K-Rautojen valikoimissa. • Keskon valikoimissa ei ole oksohajoavia muovikasseja ja pikkupusseja, koska ne pilkkoutuessaan hajoavat mikrorakeiksi.

Vesa Soini

Toimitusjohtaja Vesa Soini, Suomen Uusiomuovi Oy:stä toiveena on: -Puolet muovipakkauksista kiertoon vuonna 2025, miten se saavutetaan?

Kuluttajaviestinnän, opastuksen ja neuvonnan tehostaminen yhteistyössä viranomaisten ja muiden ympäristötoimijoiden kanssa. Kehitämme Ekopisteverkoston toimivuutta, palvelukykyä ja kattavuutta. Pyrimme edistämään muovipakkausten kiinteistökeräyksen yleistymistä. Ensi vaiheessa yhteistyössä alueellisten jäteviranomaisten, kunnallisten ja yksityisten jäteyhtiöiden kanssa. Edistämme laitosmaisen kierrätyksen yleistymistä. Sekajätteen lajittelu ennen jätevoimalaa. Kierrätysmateriaalin laitosmainen erottelu sekajätteestä. Yrityksissä syntyvien muovipakkausten kierrätyksen tehostaminen (yritysvalmentaja, kierrätyskumppanit). Ecodesign: Uudelleenkäytön ja paremman kierrätettävyyden edistäminen Kierrätysopas pakkaussuunnittelijoille julkaistu toukokuussa 2018.  Seuraamme kierrätysteknologian kehitystä ja osallistumme kehityshankkeisiin, joiden tavoitteena on tehokkaampi kierrätysteknologia ja sen käyttöönotto (esim. mustat muovit, sekakalvot ja kemiallinen kierrätys).

oik. Peter Östman ja Mikko Savola

Paneeliin osallistuivat kansanedustajat Mikko Savola ja Peter Östman.

Tilaisuuden yleisöä Soinin Yhtenäiskoulussa
Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI