Nyt rokotukset suoraan ”apteekin hyllyltä” – farmaseutit lisäkoulutusta saamaan ?

0
Rokotukset voidaan tuoda apteekkeihin ( Kuva: Suomen Farmasialiitto ry)
Rokotukset voidaan tuoda apteekkeihin ( Kuva: Suomen Farmasialiitto ry)
Suomen Farmasialiitto pitää rokotuspalvelun tuomista apteekkeihin lähtökohtaisesti kannatettavana. Palvelu voisi olla osa apteekkien matalan kynnyksen palveluita, jotka voisivat laajentua tulevaisuudessa muuhunkin.

Liiton mukaan rokottamisen voisi toteuttaa esimerkiksi yhteistyössä muun terveydenhuollon kanssa. Tarpeista tulisi keskustella paikallisella tasolla. Lisäksi apteekit tulee sitoa strategisesti ja toiminnallisesti osaksi muuta terveydenhuoltoa.

– Mikäli farmaseutit tai proviisorit osallistuisivat itse rokottamiseen, on lisäkoulutustarve ilmeinen. Pelkkä pistoskoulutus ei silloin riitä, vaan koulutukseen tulee kuulua kansanterveydellinen näkökulma, liiton varapuheenjohtaja Kirsi Kvarnström muistuttaa.

Rokotuskattavuutta ei paranna vain rokotteiden saatavuuden lisääminen, vaan pitää pystyä vaikuttamaan kansalaisten asenteisiin – asiakkaiden tulee haluta ottaa rokote.

– Nythän ilmaisrokotteita jää paljon käyttämättä, koska ihmiset eivät halua tai eivät uskalla sitä ottaa. Mikäli farmaseuttien ja proviisorien rokotuskoulutuksiin lähdettäisiin, pitää se ensinnäkin olla vapaaehtoista ja toiseksi se tulee huomioida myös palkassa, Kvarnström linjaa.

Ei vapaasti otettaviksi

Farmasialiiton mielestä osa rokotteista voisi siirtyä niin sanotuiksi BTC-lääkkeiksi (behind the counter) eli lääkkeen saisi ilman reseptiä, mutta vain farmaseuttisen neuvonnan ja ohjauksen jälkeen, aivan kuten jo toimitaan esimerkiksi jälkiehkäisyn kanssa. Tämmöisiä rokotteita voisivat olla esimerkiksi influenssarokotteet ja osa matkailijoiden rokotteista.

– Rokotteiden paikka ei ole vapaasti otettavissa itsehoitopuolella olevasta jääkaapista. Rokoteasiassa on vielä paljon selvitystä vaativia yksityiskohtia. Koko terveydenhuolto tuleekin ottaa mukaan keskusteluun siitä, miten rokotuskattavuutta voitaisiin tulevaisuudessa parantaa. Apteekeilla on vahva kansanterveyttä edistävä rooli yhteiskunnassa. Sitä voitaisiin jatkossa paremmin hyödyntää, varapuheenjohtaja Kvarnström kertoo.

JÄTÄ KOMMENTTI