Operaatio: Laulujoutsenen pelastus

2
Tänne jään nyt vielä, minä Soinijousen
Jalastaan puuhun juuttunut väsynyt joutsen
Tänään ennen puoltapäivää tontillaan kevätsiivouksia tehnyt Ritva Paarvala huomasi joen toisella puolella erikoisen näyn. Laulujoutsen roikkui pää alaspäin puussa. Hän hälytti paikalle miehensä, jonka kanssa lähdettiin nopeasti tarkistamaan tilannetta. Ja joutsenhan se oli, vieläpä hengissä! Nopeasti soitettiin hälytysnumeroon, josta vuorostaan hälytettiin Soinin pelastuslaitokselle. Aseman esimies Juha Vehkamäki oli yksin päivystyvuorossa, mutta saapui paikalle ja samalla Soinin kunnan kaksi teknistä työntekijää.

Opetaarion ensimmäinen vaihe

Alue, jossa joutsen oli vankina kasvoi pienikasvuista puustoa ja risukkoa. Luntakin oli vielä puolen metrin verran. Epäonninen lintu roikkui toisesta jalastaan pää alaspäin noin parin metrin korkeudella. Hankala paikka linnulle ja sen apuun rientäneille pelastajille. Ripeästi kansallislintumme pelastustoimi lopulta kuitenkin onnistui.

Puu on poikki ja joutsen hyppysissä.

Joutsen laskettiin maahan ja samalla todettiin, ettei luontokappaleen vasen jalka, jonka varassa se oli puussa roikkunut, ollut täysin kunnossa. Eläintä ei siten voitu laskea takaisin luontoon,vaikkakin lento olisi siltä varmaankin onnistunut.

Operaation toinen vaihe

Alkoi soittokierros eläinlääkäreille. Kaikki alueen eläinlääkärien puhelimet olivat varattuja ja viestit menivät vastaajiin. Tällöin Vehkamäki soitti Ähtärin eläinpuistoon ja siellä luvattiin ottaa potilas vastaan. Joutsenelle löydettiin Paarvalan varastosta iso pahvilaatikko ja siihen eläin sijoitettiin varovasti kuljetusta varten. Pelastustoimen ohjeiden mukaan linnun pää peitettiin, jotta sitä olisi helpompi käsitellä. Tämä rauhoittikin eläimen ja se saatiin hyvin kuljetuskuntoon.

Joutsenen väliaikainen suojapeite, paloesimiehen takki!

Operaation kolmas vaihe

Tapauksen ensimmäisenä havainneen Ritva Paarvalan aviomies lupautui toimittamaan ”paketin” Ähtärin eläinpuistoon.  Matkan aikana ei ilmennyt ongelmia, vaikka epäilemättä joutsen oli shokissa elämänsä ensimmäisestä autokyydistä. Ähtärin eläinpuiston sähköinen portti aukesi heti, sillä henkilökunnan tiedossa oli jo joutsenta tuomassa olevan ajoneuvon väri.

Pasi Makkosen sylissä turvallisesti

Operaation neljäs vaihe

Lintuihin erikoistunut eläintenhoitaja Pasi Makkonen otti vastaan joutsenen. Hän toimi selvästi ammattitaitoisesti, otti joutsenen syliinsä rauhallisesti ja sai eläimen heti rauhottumaan. Makkonen tutki sen loukkaantunutta vasenta jalkaa ja totesi ettei se ehkä ole poikki. Samalla arvioi, että eläinlääkäri vahvistaa lopullisesti asian. Eläintä rauhoitettaessa keskusteltiin villieläinten elämästä yleisemminkin. Makkosen mielestä Ähtärin eläinpuiston tulisikin saada luonnonvaraisten eläinten kuntouttamiseen ja takaisin luontoon toimittamiseen rehdisti valtion tukea. Tiedossa on, että sitä kaipaa kansalaismielipidekin. Yksityisten ihmisten ylläpitämänä resurssit eivät tulevaisuudessa riitä asian hoitoon. Luontoa ja luonnon eläinten suojelua tulisi entisestään lisätä.

Tänne jään vielä nyt, minä Soinijoutsen

Operaation viides vaihe

Kiitokset kaikille operaatiossa mukana olleille: Ritva Paarvala, Juha Vehkamäki, Mikko Honkola, Veikko Väliaho ja Pasi Makkonen ja ”Soinijoutsen”.

Korona-kartta 700x

2 KOMMENTTIA

JÄTÄ KOMMENTTI