OSKU- hanke ohjaa pakolaiset kuntiin

0

ELY-keskuksissa on aloittanut valtakunnallinen OSKU – täsmäohjaus pakolaisten kuntiin siirtymisen tueksi -hanke, jota hallinnoi Varsinais-Suomen ELY-keskus. Keski-Suomen ELY-keskus on mukana hankkeessa vuoden loppuun saakka. Keskeisenä tavoitteena on oleskeluluvan saaneiden henkilöiden nopeampi siirtyminen vastaanottokeskuksista kuntiin.

 

Toiminnot eri ELY-alueilla painottuvat sen mukaan, millaisia pakolaisia alueella on ja mitkä toimenpiteet ovat kuntaan muutossa keskeisimmät. Keski-Suomessa muun muassa kuvataan pakolaisten kuntiin muuton prosessit, niihin liittyvät kehittämistarpeet, kuntien asuttamistoiminta, asumisneuvonta ja niissä esille nousevat haasteet.

– Suuri osa myönteisen päätöksen saaneista hakeutuu suurien kaupunkien tuntumaan kuntaan sijoituksen jälkeen. OSKU-hankkeen avulla kehitetään toimintamalleja, joilla ensimmäisen muuton osuvuus paranee, hankeasiantuntija Arja Harmainen Keski-Suomen ELY-keskuksesta toteaa.

Hankkeessa luodaan pysyviä alueellisia yhteistyöverkostoja asumisen ja kotouttamisen kanssa työskenteleville. Lisäksi tavoitteena on, että kunnissa on riittävästi tietoa kansainvälisen suojelun yksityiskohdista ja että kunnissa tehtävä vastaanottotyö on organisoitua.

– Kunnille suunnataan materiaalia, josta on tukea arjen työhön ja joka houkuttelee kuntia pakolaisten vastaanottoon. Samalla selvitetään kuntien asuntomarkkinoiden tilannetta nyt ja tulevaisuudessa. Kaikilla Suomen kunnilla on mahdollisuus osallistua hankkeeseen, Harmainen jatkaa.

Hanke rahoitetaan Turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahastosta (AMIF).

 


 

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI