Pandatalo on E-P:n Rakennustaitosäätiön vuoden valinta

0
Asko Hilmola (vas.) ja Seppo Rintamäki rakentajalaattaa kiinnittämässä. (Kuva: Jouko Siirilä/jpnews.fi)
  • Jouko Siirilä
  • ÄHTÄRI

Ähtäri Zoon eli Ähtärin Eläinpuisto Oy:n pandatalo sai perjantaina 9. marraskuuta merkittävän tunnustuksen rakennusalan ammattilaisilta. Etelä-Pohjanmaan Rakennustaitosäätiö sr:n (säätiörekisteröity) edustajat kiinnittivät pääsisäänkäynnin pylväikköön säätiön myöntämän vuoden 2018 rakentajalaatan ”hyvän rakentamisen tunnukseksi”.

 

Rakentajalaatan saajan tulee myöntämisen perusteiden mukaan olla alueellisesti ja myös valtakunnallisesti merkittävä rakentamiskohde maakunnan alueella. Rakennuksessa tulee olla jotain aiemmin toteuttamatonta, sen tulee edistää kestävää kehitystä, vaalia luontoarvoja sekä olla toteutettu esimerkillisesti luontoa säästäen.

Voi sanoa, että tänä vuonna valinta oli helppo, totesi tilaisuudessa puhunut Etelä-Pohjanmaan Rakennustaitosäätiön hallituksen puheenjohtaja Arvo Karhu.

Karhun mukaan pandatalo on myös tuleville sukupolville esimerkkinä rakentamisen monimuotoisuudesta. Rakennustaitosäätiö on säädekirjassaan sitoutunut edistämään rakentamisen ammattitaitoa ja tietoutta alueellaan.

Ähtärin pandatalo edustaa nykyajan puurakentamista parhaimmillaan seiniä, terasseja ja massiivisia kattotuoleja myöten. Talon sisäpinta-ala on noin 2400 neliömetriä. Se sisältää kahden Pandan sisätilat, yleisötilat sekä kahvila-ravintolan. (Kuva: Timo Ahopelto/ Ähtäri Zoo)

Puurakentaminen ollut
tyypillistä matkailualueella

On erittäin innoittavaa, että Rakennustaitosäätiö huomioi Etelä-Pohjanmaan rakennuskannan monimuotoisia kohteita ympäri maakuntaa. Ähtärissä vaalitaan luontoarvot huomioivaa rakentamista. Rakentamisessa luonnonmukaisuus on yhdistetty matkailullisuuteen, korosti Ähtärin kaupungin toimialajohtaja Veli-Matti Keski-Nikkola vastauspuheessaan.

Matkailualueelle on tyypillistä ollut aina puurakentaminen ja sen toteutus laadukkaasti kestävän kehityksen arvot huomioiden.

Pandatalo, kansainväliseltä nimeltään Ähtäri Zoo Snowpanda House, on sisätiloiltaan lähes kahden ja puolen tuhannen neliömetrin näyttävä kokonaisuus. Ulkotarhat vievät tilaa nelisen tuhatta neliötä yli kymmenen tuhannen neliön tontilla. Uros- ja naaraspuolisille pandoille, Pyrylle ja Lumille rakennus tarjoaa paitsi omat yksityiset sisä- ja ulkotarhat myös monenlaisia virikkeitä, kiipeilypuita ja vesielementtejä.

Vierailijoille talossa on kahvila-ravintola sekä isot ulkoterassit. Pandataloa suunniteltaessa edellytettiin, että talo on energiatehokas ja ekologinen.

Kiinan metsähallinnon pandakeskuksen asiantuntijat totesivatkin marraskuussa 2017 rakennuksen ja ulkotarhat parhaiten toteutetuiksi Kiinan ulkopuolella, todetaan Ähtäri Zoon tiedotteessa.

Ikkunaseinämä kolmen
asteen kulmassa

Ähtärin eläinpuiston edustajat vierailivat pitkäaikaisen intendentin Mauno Seppäkosken johdolla useaan otteeseen Kiinassa tutustumassa pandatalon rakentamisessa huomioon otettaviin seikkoihin.

Valtakunnallinen Rakennuslehti puolestaan vieraili pandatalossa sen ollessa vihoviimeistä silausta vaille valmis tammikuun alussa 2018. Lehti esitteli paikan lukijoilleen kertoen esimerkiksi ilman suhteellisen kosteuden, lämpötilan ja valoisuuden rajoista, jotka vastaavat pandojen luonnollisissa asuinseuduilla Tiibetin itäpuolisissa vuoristoissa Keski-Kiinassa vallitsevia olosuhteita. Lehden mukaan esimerkiksi ikkunalasivalinta ja sen asentamiskulma, noin kolme astetta, tehtiin työmaalla.

Lasia tarvittiin myös pandojen oleskelutilaa sisällä kiertävän yleisökaiteen materiaaliksi. Hollantilainen valmiste kesti testeissä parhaiten satakiloisen pandan törmäyksen.

Ähtärin pandatalon rakensi KVR-urakkana Lemminkäinen Talo Oy ja vastaavana työnjohtajana toimi Janne Hiipakka. (Kuva: Timo Ahopelto)

Sisätiloissa sijaitsevan kiipeilyalueen betonipinta piti pinnoittaa erikoismassalla, joka valittiin sen perusteella, ettei pandan kynsi naarmuta pintaa. Pinnoituksen kemiallisen kestävyyden tulee myös olla erittäin hyvä, koska karhuille ominaiseen tapaan uloste on happaman ravinnon takia voimakkaasti betonia syövyttävää. (Rakennuslehti, 18.1.2018)

Pandatalon pääurakoitsija oli Lemminkäinen Talo Oy ja vastaavana työnjohtajana toimi Janne Hiipakka. Kyse oli KVR- eli kokonaisvaltaisesta rakennusurakasta. Arkkitehtisuunnittelusta vastasi Ark-Jääskeläinen, rakennuttajakonsulttina toimi AHMA Insinöörit Oy ja rakennesuunnittelun hoiti SS-Teracon Oy. Talo tuli maksamaan noin kahdeksan miljoonaa euroa.

Rakentajalaatan numero 18 pandatalolle myöntänyt Etelä-Pohjanmaan Rakennustaitosäätiö sr aloitti toimintansa vuonna 1983 järjestämällä rakennusalan messuja Seinäjoella. Sen perustivat E-P:n rakennusinsinöörien ja -arkkitehtien yhdistys sekä silloinen Etelä-Pohjanmaan rakennusmestarien yhdistys (nykyiseltä nimeltään Etelä-Pohjanmaan Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK).

Rakentajalaatan luovutustilanteessa puheenvuoron käytti (vas.) Rakennustaitosäätiön hallituksen puheenjohtaja Arvo Karhu  (Kuva: Timo Ahopelto/ Ähtäri Zoo)

Säätiö jakaa muun muassa vuosittain stipendejä sekä rakennusalan peruskoulutusta että ammattikorkeakoulutusta tarjoaville oppilaitoksille. Rakennustaitosäätiön kuuden hengen hallitus oli kokonaisuudessaan Ähtärissä luovuttamassa rakentajalaattaa viime perjantaina. Puheenjohtaja Arvo Karhun lisäksi hallitukseen kuuluvat Leena Tuomisto, Markus Koivusalo, Jyrki Jouppila sekä Asko Hilmola ja Seppo Rintamäki, jotka ruuvasivat rakentajalaatan pandatalon sisäänkäynnin edustan pylvääseen.

Pandatalon sisätilat pandojen tiloineen ja kahvila-ravintoloineen ovat yhteensä noin 2400 neliömetriä. Pandojen kiipeilyalueet että sisätilojen valaistus- ja kosteusolosuhteet ovat tarkasti säädeltyjä. (Kuva: Timo Ahopelto/ Ähtäri Zoo)

 


JÄTÄ KOMMENTTI