Pelastetaan pörriäisiä

0
Kuva: Jorma Turpela

Pelastetaan pörriäisiä

Vaikka pölyttäjäkadon kaikkia vaikutuksia ei voida täysin ennustaa, ne olisivat  todennäköisesti erittäin merkittäviä. Maailman ruokatuotanto on pitkälle riippuvainen pölyttäjistä. Viimeisten viidenkymmenen vuoden aikana eläin- tai hyönteispölytyksestä riippuvaisten viljelykasvien tuotanto on kasvanut 300 prosenttia.

Pölyttäjäkatoa voidaan ehkäistä pyrkimällä kohti luonnonmukaisempaa maataloutta; lisäämällä luonnon monimuotoisuutta viljelyalueilla, ja vähentämällä torjunta-aineiden käyttöä. Uusien vaihtoehtoisten tuholaistorjuntakeinojen löytäminen on avainasemassa. Maapallolla ei ole elämää ilman lajeja ja elinympäristöjä. Ja tässä ihmisen toiminnalla on suuri merkitys.
Juha Pöyry
erikoisasiantuntija
Suomen ympäristökeskus (Syke)

Tänä keväänä on YLE masinoinut projektia, Pelasta Pörriäinen

Kuva: Jorma Turpela

Pörriäisten pelastajana kunnostautunut soinilainen Jorma Turpela kertoo: -Minulla on ollut jo parisen vuotta rakentamani ”Ötökkähotelli” pumppuhuoneen länsiseinään kiinnitettynä. Olen seurannut mitkä hyönteiset tuota rakennelmaa suosivat. Havaintoja on kertynyt vähänlaisesti tai sitten nuo ötökät vaan osaavat piiloutua tai naamioitua hyvin. Se hyönteinen, joka eniten on näkyvästi hyödyntänyt hyönteishotellia, vaikuttaisi olevan Loispistiäinen. Sen tukkoon muuraamia reikiä näyttää olevan kaikkein eniten.

-Tänä keväänä rakensin, pappilan kuusikujasta kaadetun lehtikuusen oksasta, Mantukimalaiselle ”korsun”. Oksan pätkän, jonka halkaisija on n. 25 cm ja pituus saman verran, koversin ontoksi ja sen vaakatasossa olevaan yläosaan porasin halkaisijaltaan 15 mm:n reiän. ”Korsun” katteeksi laitoin tuohen palan ja sisälle hieman kuivia heinänkorsia. Sitten upotin sen puoliksi karikkeeseen rakennuksen sokkelin viereen ja päälle laitoin oksan palasia. Siperianlehtikuusi kestää maatumatta saman verran kuin kyllästetty puu.

Kuva: Jorma Turpela

Seuraan löytääkö kimalainen tänä kesänä ”korsunsa”. Lähistöllä on lähes luonnon tilassa oleva kerran kesässä leikattava nurmikon osa.

 

 


 

 

 

 

JÄTÄ KOMMENTTI