Perinteiset talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitukset maanteillä otetaan käyttöön tällä viikolla

0
Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitukset talvikaudella 2015 – 2016 otetaan käyttöön koko maassa tällä viikolla. Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakuntien maanteillä nopeusrajoitukset muutetaan keskiviikkona 28. 10 ja torstaina 29.10. Keski-Suomessa 28.-30.10.2015 välisenä.

Tämä tarkoittaa sitä, että suurimmalla osalla valta- ja kantatiekilometreistä nopeus laskee talvikaudeksi 80 km/h tai siten, että sään kelin ja liikenteen mukaan nopeusrajoitusta vaihdellaan joko 100 km/h tai 80 km/h.

Huomaa monin paikoin pääteitä satasen nopeuden rajoitusmerkit vaihtuvan kahdeksaankymppiin!
Talven alhaisemmat nopeudet säästävät ihmishenkiä ja ympäristöä

Vasta valmistuneen tutkimuksen mukaan nopeusrajoitusten talvimuutoksilla lasketaan onnettomuusriskiä merkittävästi. Kesänopeuksilla onnettomuusriski kaksinkertaistuisi pimeällä ja moninkertaistuisi liukkaalla. Ihmishengissä tämä tarkoittaa vuosittain kahdeksan hengen säästymistä ja 36 henkilövahinkoihin johtavaa onnettomuutta jää syntymättä. Nopeusrajoitusten laskulla on muutakin hyötyä: polttoaineenkulutus vähenee, päällyste kuluu hitaammin ja pienhiukkaspäästöt pienenevät.

Marraskuun puolessavälissä avattavalla vt 19 Seinäjoen Itäväylällä, välillä Rengonharju – valtatie 18, jää 100 km/h nopeusrajoitus voimaan talvikaudella. Valtatien 19 Seinäjoen Itäväylän noin 13 km pitkä tieosuus välillä Rengonharju – valtatie 18 avataan liikenteelle marraskuun puolessavälissä. 80 km/h on voimassa kaksi viikkoa avaamisesta, jonka aikana tienkäyttäjät ja kunnossapitäjät ehtivät tottua uuteen tie- ja talvikunnossapitoympäristöön. Sen jälkeen nopeusrajoitus nostetaan 100 km:iin tunnissa.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen yksiajorataisilla maanteillä ilman keskikaidetta kaikki 100 km/h nopeusrajoitukset alenevat 80 kilometriin tunnissa. Näiden tieosuuksien yhteispituus on noin 1300 km. 80 kilometriin tunnissa alenevilla teillä ei ole muutoksia edelliseen vuoteen verrattuna.

Valtatiellä 8 Sepänkylän ohikulkutiellä 100 km/h nopeusrajoitus jää voimaan noin 7 km:n pituisella tieosuudella.

Vaasan moottoritien 120 kilometriä tunnissa -nopeusrajoitukset alennetaan 100 kilometriin tunnissa noin 9 km:n pituisella matkalla.

Talvirajoituskohteena entiseen tapaan on lyhyt pistekohtainen nopeusrajoitus 80:stä 60:een kilometriin tunnissa valtatiellä 8 Hopsalan X-risteyksessä Kruunupyyn kunnassa.

Huonoilla keleillä kannattaa ajaa talvirajoitustakin hitaammin

Hankalilla keleillä ajonopeutta on syytä alentaa jopa huomattavasti merkeillä osoitettua alemmaksi. Jo liikennesäännöt velvoittavat kuljettajaa ottamaan huomioon lukuisia sekä omaan että muiden tienkäyttäjien turvallisuuteen liittyviä tekijöitä. Nopeuden alentaminen antaa yllättävissä tilanteissa lisää aikaa reagointiin ja lyhentää pysähtymismatkaa vaikkapa hirven ilmestyessä tielle.

– Ei ole häpeäksi keventää pimeässä ja liukkailla kaasujalkaa tilanteen mukaan alle korkeimman sallitun, jos oma henki, läheiset ja muut kanssaihmiset ovat kuljettajalle tärkeitä, liikenneturvallisuusinsinööri Anne-Maria Pesonen Keski-Suomen ELY-keskuksesta korostaa.

Alennetut rajoitukset ovat voimassa kevääseen saakka, kunnes tavallisesti maalis- huuhtikuun vaihteessa ajo-olojen parannuttua siirrytään kesänopeusrajoituksiin.

JÄTÄ KOMMENTTI