Perusmaatalouteen myönnetyt rahoitustuet pohjalaismaakunnissa

0
Päätöksellä pyritään pitämään palvelut lähellä
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on myöntänyt perusmaa-talouteen rahoitustukea yhteensä 24,5 miljoonaa euroa 1.1.–30.6.2016 välisenä aikana. Myönnetystä rahoitustuesta EU-avustuksen osuus oli hieman reilu 3 miljoonaa, kansallisten avustusten osuus 6,8 miljoonaa ja korkotukilainan osuus 14,7 miljoonaa.

EU-osarahoitteisia kohteita oli yhteensä 96 kappaletta. Eniten tukia myönnettiin lypsykarjatalouteen, EU-avustusta noin 1,5 miljoonaa, kansallista avustusta 2 miljoonaa ja korkotukilainaa 4,9 miljoonaa euroa. Lypsykarjatalouden kohteita oli yhteensä 22 kappaletta. Aloitustukia eli maatilojen sukupolvenvaihdoksia myönnettiin rahoitusta 12 maatilalle. EU-avustuksen osuus näistä oli 155 400 euroa, kansallisen avustuksen 214 600 euroa ja korkotukilainan 1,7 miljoonaa euroa.

Kansallisesti rahoitettuja kohteita oli 128 kappaletta, joista eniten avustusta myönnettiin tuotantovarastoille, hieman reilu 1,1 miljoonaa euroa. Toiseksi eniten tukea saivat salaojitukset, joita oli 63 kappaletta. Tukea salaojitukseen myönnettiin yhteensä 617.038 euroa.

Myönteisiä päätöksiä tehtiin yhteensä 224 kappaletta ja kielteisiä päätöksiä oli 27 kappaletta.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta voidaan todeta, että maatilat ovat olleet aktiivisia investointien hakijoita.

Lypsykarjatalouteen tulleista hakemuksissa oli uudisrakentamista ja peruskorjauksia+ laajennuksia, mutta suurin osa oli peruskorjauksia, joissa muutettiin lypsyjärjestelmää robotteihin tai pitkään käytössä olleet robotit vaihdettiin uusiin.

Naudanlihantuotantoon tulleet hakemukset olivat uusia kasvattamoja sekä peruskorjauksia+ laajennuksia.

Sikatalouteen tuli myös muutamia hakemuksia lähinnä laajennusinvestointeihin olemassa oleviin isompiin yksiköihin.

Tilojen sukupolvenvaihdoksien määrään vähäisyyteen vaikutta eläkelainsäädännön muutos eli luopumisikä nostettiin 59 vuoteen, joten vilkkain vuosi tilan vaihdoksille oli v. 2014. Toki tiloilla tehdään sukupolvenvaihdoksia myös ilman tätä julkista rahoitusta eli niiden todellinen määrä on suurempi.

KATSO tästä LINKISTÄ perusmaatalouteen myönnetyt rahoitustuet

JÄTÄ KOMMENTTI