Piru käy taas mertaan – ravustuskausi käynistyy valtakunnassa 21.7.

0
Rapujuhlat eivä jääne väliin tänäkään kesänä
Sanonnan ”Piru merrassa” oletetaan syntyneen Savossa 1900-luvun alkupuolella, kun sikäläiset kalamiehet ovat pyydyksissään törmänneet pelottavankin näköisiin otuksiin – rapuihin. Ravustuskausi käynnistyy torstaina 21.7. kello 12.

Maamme rapukannat ovat eläneet kovia aikoja rapuruton heikentäessä tai tuhotessa jokirapukantoja. Maahamme pääosin 90-luvulla kotiutetut täplärapukannat ovat nykyisin voimistuneet ja tarjoavat ravustuselämyksiä vesillämme. Myös maassamme alkuperäistä jokirapua pyydetään vielä monin paikoin pöytien herkuksi. Yhteensä rapuja pyydetään Suomesta vuosittain yli kuusi miljoonaa kappaletta. Saaliista noin ¾ on täplärapua.

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestöstä ennustetaan alkavasta ravustuskaudesta hyvää, sillä lämpimän alkukesän ansiosta ravut ovat vaihtaneet kuorensa varhain ja liikkuvat mertoihin jo heti kauden alusta pitäen.

Järjestö muistuttaa, että rapuruton välttämiseksi merrat pitäisi desinfioida. Mertojen lisäksi muualta pyydetyt syötit levittävät ruttoitiöitä.

Parhaiten rapujen syötiksi kelpaakin samasta järvestä pyydetty kala, kertoo järjestö.

Ravustukseen tarvitaan vesialueen omistajan lupa.

Lisäksi 18-64 -vuotiaiden on lunastettava valtion kalastuksenhoitomaksu. Ravulla ei ole asetuksen määräämää alamittaa, mutta monin paikoin kalastusalueet ovat asettaneet 10 sentin alamitan.

Rapua ei saa koskaan siirtää ilman kalatalousviranomaisen ja vesialueen omistajan lupaa järvestä toiseen.

JÄTÄ KOMMENTTI