Pohjanmaan Poliisi varautuu kasvavaan turvapaikanhakijoiden määrään

0
Poliisi
Maailman kriisipesäkkeistä pakoon Eurooppaan ja osin suuressa määrin Suomeen vyöryvä pakolaisten virta on saanut myös ”paikallispoliisin” nostamaan valmiuttaan ja työntekijöittensä määrää.

Suomessa poliisin yksi tärkeä tehtäväalue on suorittaa turvapaikkatutkintaa turvapaikkaa hakeneille, antaa tiedoksi oleskelulupapäätöksiä ja käännyttää kielteisen päätöksen saaneet henkilöt. Tänä aamuna noin 60 henkilöä oli odottamassa vuoroaan päästä hakemaan turvapaikkaa Pohjanmaan poliisilaitoksella, vertailun vuoksi kirjattiin viime vuonna yhteensä reilut 100 turvapaikkailmoitusta. Tänä vuonna on yhteensä yli 650 henkilöä jättänyt turvapaikkahakemuksensa Pohjanmaan poliisilaitokselle.

Lisärahoitusta ja resurssien siirtoa muualta turvapaikkahakijoiden selvittelyyn

Turvapaikkatutkintaa suorittaa Pohjanmaan poliisilaitoksella ULKO-ryhmä. Ryhmän henkilöstömäärä on mitoitettu aikaisempien vuosien turvapaikanhakijoiden määrään. Poliisilaitoksella kohdistetaan nyt osa muista resursseista turvapaikkatutkintaan, jotta käsittelyajat eivät venyisi liian pitkiksi. Tämän lisäksi on Poliisihallitukselta saatu lisärahoitusta viiden henkilön palkkaamiseksi.

Poliisilaitos on laatinut varautumissuunnitelman laajamittaisen maahantulon varalta. Aluehallintovirasto, ELY-keskus, Rajavartiolaitos ja Pelastuslaitos ovat suunnitelman avainasemassa yhteistyön, tiedonvaihdon ja tilannekuvan ylläpidon osalta. Riski- ja uhka-arviot tehdään jokaisen uuden vastaanottokeskuksen osalta ja kuntia pyydetään jatkossa olemaan entistä aktiivisempia poliisin suuntaan maahanmuuttoon liittyvissä asioissa.

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI