Pohjanmaan syystulva on kääntynyt laskuun

0
Pohjanmaan joet ovat kääntymässä laskuun. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskukseen ei ole tullut ilmoituksia merkittävistä tulvavahingoista.

Tulvavedet ovat katkaisseet pieniä paikallisia teitä ainakin Teuvanjoen, Laihianjoen, Maalahdenjoen ja Närpiönjoen valuma-alueilla. Peltoja on veden alla useissa jokilaaksoissa.

Tiistain sademäärä oli paikoin noin 50 mm ja erityisesti Vaasan eteläpuoliset pienet joet nousivat nopeasti keskimääräistä kevättulvaa korkeammalle. Närpiönjoen vedenpinta nousi parissa päivässä yli metrillä ja vesi oli Allmänningsforsin havaintoasemalla ylempänä kuin syystulvassa 2012. Keskiviikon iltapäivän aikana Lapväärtin-Isojoki kääntyi jo laskuun, mutta Teuvanjoki, Närpiönjoki, Maalahdenjoki ja Laihianjoki jatkoivat nousuaan. Yön aikana näidenkin jokien nousu on sateiden loppumisen ja pakkasen ansiosta tasaantumassa tai kääntymässä laskuun.

Kyrönjoen ja Lapuanjoen virtaamat olivat huipussaan torstaina ollen samassa suuruusluokassa kuin joulun 2013 aikana. Myös näissä vesistöissä veden nousun nopeus on ollut suurta. Kyrönjoen virtaama Skatilassa (Mustasaari) kolminkertaistui keskiviikon aikana ja on nyt torstaina aamulla 300 m3/s. Liinamaassa Lapuanjoki on noussut alkuviikkoon verrattuna runsaan kaksi metriä ja alueella on peltoja veden alla.

Virtaamat ovat kasvaneet merkittävästi myös Perhonjoella. Viime aikojen sateet ovat olleet erityisen voimakkaita Perhonjoen yläosilla ja esimerkiksi Patanan tekojärvi on täyttymässä. Perhonjoen virtaama kaksinkertaistui eilisen päivän aikana ja nousee vielä todennäköisesti hieman tämän päivän aikana.

Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan järvien pinnat jatkavat pääosin nousuaan. Järvien pinnan nousun ei ennakoida aiheuttavan merkittäviä tulvahaittoja.

Kyky-Sampo_241021

JÄTÄ KOMMENTTI