POLIISI | Älä anna huijata itseäsi – viranomaiset varoittavat kiertävistä ulkomaisista ”remonttimiehistä”

0
Poliisi
Kesä tuo tänäkin vuonna Suomeen kiertäviä, pääosin ulkomaalaisia ”pihamiehiä”. Tyypillistä näille moniosaajina itseään pitäville kiertolaisille on se, että he lupaavat paljon ja edulliseen hintaan, mutta työn jäljessä tai työpanoksessa ylipäätään on usein paljonkin huomautettavaa. Myös suullisesti sovitun hinta-arvion pitävyyden kanssa on usein tiedossa vähäistä suurempia haasteita.

Kysymys on ns. ”irlantilaisista asfalttimiehistä”, jotka ovat viime vuosina laajentaneet palvelutarjontansa kattamaan lähes kaiken pihojen asfaltoinneista ja kivitöistä aina pientalojen seinien maalaamiseen tai kattojen pesuihin ja suojakäsittelyihin. Yleisesti voidaan todeta, että kyseiset henkilöt ilmoittavat kauppoja hieroessaan pystyvänsä tekemään ongelmitta minkä tahansa ammattityön, mikä vain sattuu olemaan tarjolla. Usein nämä henkilöt markkinoivat palvelujaan esim. uusilla pientaloalueilla tai jo kunnostusta kaipaavilla, iäkkäämmillä asuinalueilla.

Puheena olevien korjausmiesten toimintatapa on vuosien saatossa pysynyt samana. Asukasta tai esimerkiksi pk-yrittäjää lähestytään suoraan tulemalla juttusille ja tekemällä erittäin houkutteleva tarjous jostakin työstä. Tarjouksen edullisuus perustellaan esim. kiireellä; laiva on lähdössä, työt Suomessa tehty ja jäljellä olisi vielä muutamaan pihaan asfalttia, kiviä tms. joista pitäisi päästä eroon. Urakkahinnasta sovitaan yleensä suullisesti.

Jos kohdehenkilö on tarttunut tarjoukseen, pian töiden alettua seuraa yleensä vaihe, jossa erilaisiin syihin vedoten (tarvikkeiden ostaminen, työkalujen hankkiminen tms.) pyydetään etumaksua urakkahinnasta. Etumaksun jälkeen remontti jää kesken ja remonttimiehet poistuvat paikalta. Tuloksena on pahimmillaan rahojen menetys sekä huonosti tehty ja keskeneräiseksi jäänyt urakka. Joskus tilaajan vastuulle jää myös pihan puhdistaminen esim. ns. ”asfaltista”, joka voi pahimmillaan olla sepelin ja jäteöljyn sekoitusta.

Edellä kuvattuja pihankunnostajia on tänäkin vuonna jo tavattu mm. pääkaupunkiseudulla, Turun seudulla ja Pohjanmaalla. Työn tilaamista heidän kaltaisiltaan urakoitsijoilta harkitsevien tulisi tiedostaa asiaan mahdollisesti liittyvät riskit.

Poliisin, tullin ja rajavartioston yhteinen PTR-rikostiedustelu- ja analyysikeskus muistuttaa, että riski toimeksiannon epäonnistumisesta kasvaa, jos

työn tekijöiksi tarjoutuu henkilöitä, joilla ei ole mukanaan lainkaan kyseisessä työssä tarvittavia työkaluja tai muita välineitä

työn tekijöiksi tarjoutuvat henkilöt eivät selvästikään ole ammattimiehiä, vaan kertoilevat työsuunnitelmista yms. vain pääpiirteissään

työsopimus halutaan tehdä suullisesti, suoritukset halutaan käteisenä rahana

työtarjoukseen liittyy jonkinlaista kiirettä, pakottamista, uhkailua tms. toimintaa

työt pyritään aloittamaan heti ja neuvottelujen vielä kestäessä voidaan esimerkiksi pihaan tehdä jo ”näytteeksi ilmaista työtä”, esim. kivipintaa

työn tekijöiksi ilmoittautuneet henkilöt ovat erityisen kiinnostuneita omakotitalon sisätiloista, pihalla olevasta irtaimesta omaisuudesta, autotallin sisällöstä tms.

Mikäli yhtään epäröit, älä tilaa työtä vaan kehota tarjoajia poistumaan pihaltasi välittömästi. Mikäli kehotusta ei noudateta, ilmoita asiasta hätäkeskukseen ja ota ylös pihallasi käyneiden henkilöiden tuntomerkit, heidän käyttämiensä ajoneuvojen rekisteritunnukset ja muut mahdolliset tuntomerkit.

JÄTÄ KOMMENTTI