Poliisi tarkasti yläkoululla 22 mopoa – kirjasi 18 sakkoa tai huomautusta !

1
Mopo liikenteessä (Kuva: Juha Tuomi, Rodeo)

Oulun poliisilaitoksen alueella 12.-13.10. järjestetyssä ”Jopola keulii”-tempauksessa valvottiin mopoilijoita Jokilaaksojen kunnissa Raahessa, Ylivieskassa, Nivalassa, Haapajärvellä ja Pyhäjärvellä. Teema rakentui yhteistyössä poliisin, koulujen, median ja mopoilijoiden vanhempien kanssa. Mopovalvonta-teemaa tehtiin, koska kansalaisten yleisin valvontapyyntö koskee mopoilusta aiheutuvia häiriöitä. Yleisin häiriön syy liittyy yöunia häiritsevään äänihaittaan. Samalla huolta on aiheuttanut mopoilijoiden oma sekä muiden tiellä liikkujien turvallisuus. Lisäksi huomiota on herättänyt vaarallinen ajotapa muun muassa keuliminen ja suurella joukolla päristely liikenteessä.

Ylikonstaapeli Harri Hiitolan mukaan valvonnat suunnattiin ennalta sovituille kouluille, sillä kouluille tehtävillä ratsioilla saadaan turvallisesti ja tehokkaasti tarkistettua suuri määrä mopoja. Ratsian yhteydessä oli hyvä mahdollisuus myös valistaa nuoria mopoiluun liittyvissä asioissa. Samalla vältytään esimerkiksi mopoilijoiden karkuun ajamiselta.

Raahessa mopoilijoita ratsattiin Pattasten koululla. Poliisi koeajoi kaikkien mopolla kouluun tulleiden kulkupelit.Koululla tarkistettiin kaikkiaan noin 40 mopoa. Poliisi kirjasi kaikkiaan kuudelle mopoilijalle sakon, antoi 10 huomautusta,kolme valvontailmoitusta ja yhden ajokiellon. Ajokielto kirjattiin, koska mopon rakennetta oli muutettu niin, että sen kuljettaminen olisi vaatinut vähintää A1-luokan (kevyt moottoripyörä) ajokortin. Yleisimmät mopoissa havaitut viat liittyivät renkaisiin, laakereihin, valoihin sekä iskunvaimentiin.

Haapajärvellä ja Pyhäjärvellä valvonnat tehtiin yläasteille. Kouluilla tarkastettiin yhteensä 22 mopoa. Mopoilijoille kirjattiin kaikkiaan kolme sakkoa, kaksi huomautusta ja kaksi valvontailmoitusta.

Nivalassa poliisi tarkasti mopoja/mopoautoja 22 kpl. Sakkoja 3 kpl. Rikesakkoja 3 kpl. Valvontailmoituksia 4 kpl. Huomautuksia 8 kpl. Suurin osa rikkeistä johtui mopon rakenteen muuttamisesta siten, että mopon suurin sallittu nopeus ylittyi merkittävästi.

Yleisesti ottaen voitiin todeta, että turhan paljon oli mopoissa sanomista.

Ylikonstaapeli Harri Hiitolan mukaan poliisi toivoo, että vanhemmat olisivat entistä kiinnostuneempia lastensa mopoilusta ja mopoista. Huomiota tulisi kiinnittää erityisesti ja ennen kaikkea liikennekäyttäytymiseen. Mopo on hyvä kulkuväline ja mopoilu on hyvä harrastus mutta tarpeetonta ja häiritsevää ajoa tulee välttää. Vanha sanonta ”hyvät tavat kaunistavat” sopii myös liikenteeseen!

1 KOMMENTTI

  1. Toivottavasti poliisi hiffaa tehdä tarkstuksen myös Alajärvellä. Teinitofferit ajaa pitkin keskustan katuja sellaisilla virevhkeillä että oksat pois. Ei tunnu pajoa vanhempia kiinnostavan mitä bensatennari touhuaa.

JÄTÄ KOMMENTTI