POLIISI TIEDOTTAA | Epäilyttäviä maalausurakoitsijoita liikkeellä

0
Poliisi
Pohjanmaalla liikkuu kehnonlaista maalausjälkeä tekeviä ulkomaalaisia kattomaalareita. Poliisin tietoon on tullut, että maalariyritystoimintaa tekevät miehet kauppaavat maalattavien pintojen huolellista puhdistusta, hiontaa ja maalausta.

Tavallisesti tarjoudutaan maalaamaan omakotitalojen kattoja. Maalauksissa käytetään mainonnan mukaan huippumaaleja. Lisäksi maalausten tarjoajat ovat kertomansa mukaan rakennusalan ammattilaisia. Töille luvataan jopa viiden vuoden takuu.

Kuvaavaa toiminnassa verrattuna luvattuun on se, että puhdistus ei välttämättä ole ollut huolellista, kun se on jäänyt mahdollisesti kokonaan tekemättä. Ammattimaisuus ei ainakaan kohoa kaikissa tapauksissa Suomessa totuttuun maalausjäljen tuottamiseen. Maalausurakoiden maksamattomuudesta urakoijat huomauttavat melko suorasukaisesti. Maalausurakoiden kauppaamisessa käytetään osittain suomalaiselle kauppatavalle sopimattomia tyrkyttämiskeinoja ja osin röyhkeyttä.

Poliisin tiedon mukaan eri henkilöille, asiakkaille, tarjotaan palveluita eri nimillä, vaikka mahdollisesti samat porukat ovat maalausurakoita tekemässä. Viime päivinä on poliisiin tietoon tullut yhteydenottoja irlantilaisista maalareista, jotka ovat tulleet tontille maalausaikeissa. Erään poliisille tulleen ilmoituksen mukaan omakotitalon katto oli käyty maalaamassa sinä aikana, kun omistaja ei ollut ollut kotona. Sitten maalauksesta oli lähetetty lasku talon omistajalle. Omistajan mukaan jälki oli ollut huono, eikä hänellä ole aietta maksaa maalauksesta.

Poliisi kehottaa ihmisiä käyttämään malttia urakkatarjousten hyväksymisessä. Poliisi suosittelee käyttämään maalausurakoissa luotettuja ja tunnettuja yrittäjiä. Kehnon urakan tuottama mielipaha tuotteen huonon laadun takia ei välttämättä korvaudu maalauksesta maksetulla halvalla hinnalla. Laadun varmistaminen toiminnassa edellyttää tilaajalta harkintaa. Usein hyödykkeen ostaminen on kahden kauppa ja kaupassa ostajalla on oma velvollisuutensa huolehtia kaupan kohteen laadun varmistamisesta.

Rikosilmoituksen tekeminen ei välttämättä johda siihen, että huonosti maalattu katto saadaan lopputuloksena priimaan kuntoon. Syytteeseen johtavia tapaukset voivat olla sillä perusteella, että voidaan selkeästi osoittaa maalaustoiminnassa petollinen tarkoitus. Pelkkä huono jälki ei osoita välttämättä rikollista tarkoitusta. Maalarin ammattitaidottomuus ja välinpitämättömyys voi olla syynä. Tapauksen riitauttaminen edellyttää siviilioikeudellista oikeusprosessia. Erityisesti on muistettava vanha sanonta: Hyvää ei saa halvalla. Jos maalauskaupan kohteeksi joutunut talonomistaja ei halua maalausta eikä pääse eroon hyväksyttävin keinoin hankalista maalausurakoiden tarjoajista on hyvä soittaa virkavallalle kotirauhan palauttamiseksi tontille.

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI