Poliisin operatiivisten tietojärjestelmien yhdistyminen alkoi

0
Vitja-järjestelmää voidaan käyttää myös poliisin ajoneuvoissa.
Poliisi otti tänään käyttöön ensimmäisen osan uudesta Vitja-järjestelmästä, jonka tavoitteena on yhdistää portaittain poliisin nykyiset operatiiviset järjestelmät yhtenäiseksi, tietoturvalliseksi järjestelmäkokonaisuudeksi.

Järjestelmän ensimmäisessä käyttöönottovaiheessa otettiin käyttöön uusi tuntomerkkitietojen tallennus- ja hakujärjestelmä.

Uusi järjestelmä on aiempaa monipuolisempi. Kaikki syötettävät tiedot ovat näkyvissä yhdellä kertaa samalla näytöllä, mikä on loppukäyttäjän näkökulmasta tehokkaampaa. Järjestelmässä on myös uusi, tehokas hakukone.

Hakukoneen ominaisuuksia ovat esimerkiksi nopea, alle kahden sekunnin hakutulos riippumatta siitä, kuinka monimutkaisesta hausta on kysymys. Hakutulokset näkyvät käyttäjälle paremmuusjärjestyksessä. Hakumoottorissa on myös Google-tyylinen vapaakenttähaku, johon voi vapaasti syöttää mitä vaan.

– Esimerkiksi rikostutkija voi hakea vastaavuuksia rikospaikalla havaittujen tietojen ja tuntomerkkitiedoissa olevien tietojen väliltä, vaikkapa erityistuntomerkkien osalta. Kaikkien erityistuntomerkkeihin liittyvien tietojen perusteella, sijainti mukaan lukien, voidaan tehdä haku.

Vitja-järjestelmää voidaan käyttää myös poliisin ajoneuvoissa. Poliisin lisäksi järjestelmää käyttävät Rajavartiolaitos, Tulli, Hätäkeskus ja Puolustusvoimat. Loppukäyttäjiä on yhteensä noin 16 000.

JÄTÄ KOMMENTTI