POLIISIN SELVITYS | Härmän Power Truck monsterionnettomuus oli yhteensattumien summa

0
Monsterautojen hyppynäytöksiä järjestetään eri puolilla maailmaa, josta ne ovat tulleet myös viime vuosina Suomeen (Arkistokuva ei liity Alahärmän onnettomuuteen!)
Pohjanmaan poliisi on saanut päätökseen viime kesänä Power Truck tapahtumassa sattuneen monsterionnettomuuden tutkinnan. Poliisitutkinnan perusteella asiassa ei ole tullut ilmi seikkoja, joiden perusteella ketään olisi syytä epäillä rikoksesta. Varsinaista esitutkintaa ei käynnistetä. Asiaa on pohdittu syyttäjäyhteistyössä.

Tutkintajohtaja Sakari Palomäen julkistaman raportin mukaan onnettomuus on ollut lähinnä yhteensattumien summa. Kuorma-auton ylihypyn yhteydessä monsteriauton rengas irtosi kiinnityksestään pyörän pulttien katkettua. Samassa renkaan karkaamisen estävä turvavaijeri katkesi. Vaijeri oli jäänyt kääntökehän ja laipan väliin, leikaten vaijerin poikki renkaan pyörimisen seurauksena. Näin irronnut rengas lähti pyörimään, ensin suoraan kohti yleisöstä vapaata turva-aluetta, mutta kääntyen sitten viistosti vasemmalle yleisöä ja rataa erottavan turva-aidan suuntaan. Monsteriauton noin 300 kiloa painava rengas pyöri ja törmäsi turva-aitaan kaataen sen. Irronnut rengas jatkoi vielä matkaansa törmäten pakettiautoon vaurioseurauksin ja pysähtyen lopulta 14 metrin päähän aidasta. Törmäyksessä loukkaantui aidan takana olleita katsojia.

Onnettomuudessa loukkaantui kaikkiaan seitsemän henkilöä. Heistä kaksi oli lasta ja he loukkaantuivat vakavammin ja viisi muuta lievemmin. Ensiaputoimet loukkaantuneiden auttamiseksi aloitettiin välittömästi mm. paikalla olleen lääkärin toimesta.

Monsteriauton kuljettajan ei vallitsevissa olosuhteissa katsota laiminlyöneen turvallisuusmääräyksiä. Hän on toiminut riittävän huolellisesti ja panostanut monsteriauton rakenteellisiin turvalliskysymyksiin sekä tehnyt turvallisuutta parantavia muutoksia vuosien varrella. Kuljettaja on tehnyt vastaavia esityksiä yli 1000 kertaa viidentoista vuoden aikana ja esiintynyt Power Truck -tapahtumassa 11 kertaa.

Järjestäjien ja turvallisuudesta vastaavien toimesta oli tehty pelastus- ja turvallisuussuunnitelmat, jotka oli palomestarin toimesta tarkastettu. Pelastus- ja turvallisuussuunnitelmien voidaan katsoa olleen katsojien turvallisuuden kannalta riittävät ottaen huomioon tapahtuman laatu ja yleisömäärä sekä olosuhteet. Power Truck- tapahtumassa mm. turvaetäisyyksiin oli panostettu aikaisempaa enemmän. Tilaisuuden järjestäjän vastuuvakuutusasiat olivat kunnossa.

Onnettomuustutkintakeskus tekee monsterionnettomuudesta oman tutkintaselostuksen, joka valmistunee kevään aikana.

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI