Puolustuksesta ei voi enää leikata

0
Kansanedustaja Mikko Savola (Kesk)
Puheenjohtaja Mikko Savola vieraili maanantaina Kajaanissa. (Kuva: Reserviläisliitto)
Reserviläisliitto on huolissaan Puolustusvoimien kuihtuvasta rahoituksesta. Ensi vuoden puolustusbudjettia ollaan leikkaamassa 124 miljoonalla eurolla.

Eniten laskevat materiaalihankintoihin varatut määrärahat, joissa leikkaus on peräti 215 miljoonaa euroa. Kajaanissa tiistaina puhuneen Reserviläisliiton puheenjohtajan Mikko Savolan mielestä vaarana on, että näin suuret leikkaukset romuttavat koko maan puolustamisen periaatteen.

Erityisen hankalaa on Puolustusvoimien hankintamäärärahojen näin jyrkkä supistaminen tilanteessa, jossa alueellisten joukkojemme kalustosta suuri osa on vanhenemassa. Nykyinen rahoitustaso uhkaa romahduttaa lähivuosina Puolustusvoimien suorituskyvyn ja tekee mahdottomaksi ylläpitää koko maan puolustamisen periaatetta.

Määrärahaleikkaukset ovat Savolan mielestä ristiriidassa lähialueillamme käynnissä olevan kehityksen kanssa. Suomen leikatessa puolustusbudjettiaan Venäjän, Ruotsin, Norjan ja Viron puolustusmenot ovat kasvamassa. Sotilaallinen aktiviteetti ja osin jännityskin ovat lähialueillamme jo lisääntyneet.

Vapaaehtoistoiminnan ja -koulutuksen leikkaukset peruttava

Valtioneuvoston ensi vuoden talousarvioesityksessä ollaan leikkaamassa myös vapaaehtoisen maanpuolustustyön ja -koulutuksen määrärahoja. Savolan mielestä tämä on erityisen tuomittavaa, koska vapaaehtoisuuden rooli puolustusjärjestelmässämme kasvaa puolustusvoimauudistuksen myötä.

– Eduskunnan hyväksymässä puolustus- ja turvallisuusselonteossa suomalaisten maanpuolustustahtoa ja sitoutumista puolustukseen halutaan edistää vapaaehtoistoimintaa tukemalla. Vapaaehtoisuuden rooli puolustuksessa kasvaa myös puolustusvoimauudistuksen ja -säästöjen myötä.

Erityisesti lähivuosina vapaaehtoistoiminnan ja -koulutuksen rooli reservin valmiuden ylläpitämisessä on keskeinen, koska säästösyistä kertausharjoituksia ei juuri järjestetä. Reserviläisliitto vaatiikin Eduskunnalta vapaaehtoisen maanpuolustustyön ja -koulutuksen määrärahojen säilyttämistä vähintään ennallaan.

Sodan ajan joukoistamme yli 95 prosenttia koostuu reserviläisistä. Tämän joukon osaamisen ylläpitäminen vaatii riittävää kertausharjoituskoulutusta. Lisäksi se vaatii laajaa, omaehtoista toimintaa ja koulutusta, jota tarjoavat mm. Reserviläisliitto ja Maanpuolustuskoulutusyhdistys.

vanhat kuorma-autot tukim

JÄTÄ KOMMENTTI