Puu nostamassa Alajärveä uudelle energiselle tasolle – KEITELE Group investoi Alajärven sahaan 25 miljoonaa ja kokonaan uusi HOISKO CLT-Finland availee tuotantoaan

1
Jalostukseen arvokasta pientä tukkipuuta rahdataan energiatuotantoon

Honka Oyj:n käväisy Alajärvellä oli hetken humaus pitemmässä ajan kulussa, mutta myös se on merkittävä historian kirjoihin osallisena tai ainakin myötävaikuttajana siihen mitä Alajärvellä on viime vuosina tapahtunut ja juuri tällä hetkellä tapahtumassa. Puulla on erityisen pitkät perinteet alajärveläisessä teollisuuskulttuurissa. Moninaisen hirsirakentamisen innovatiivisuus ja saha-alan pitkäaikainen perusosaaminen ovat aikojen kulussa tehneet maailmalla Alajärveä isosti tunnetuksi.

Kun Honka tuli, syntyi Alajärvelle lähes samalla ajoituksella kokonaan uusi lamellihirsistä upeita, laadukkaita ja moderneja taloja valmistava Finnlamelli Oy. Puutalorakentaminen nousi arvostusasteikossa uudelle tasolle.

Finnlamellin  ”taikinan juuret” sijoittuvat myös Hoiskonlahden rantamille.  ”Lamellin” kasvutarina alajärveläisenä ja valtakunnallisena tuottavana yrityksenä on ollut ihailtavaa seurattavaa jo lukuisia vuosia.

Hongan ehkä yllättävä ja näin jälkikäteen ajatellen hätiköitykin lähtö ”sydänpuun” pitäjästä iski pienen loven järvipohjalaiseen arvomaailmaan. Mutta niin kummalliselta kuin tarina tuntuu, Hongan lähtö saattoi jopa avata ”ketsuppipullon” ja nykyisen kaltaisen kehityksen järvipohjalaiskaupungissa. Alajärveläisyyteen liittyvä vahva innovatiivisuus sai jälleen uutta tilaa.

Keitele Group sahoineen löysi puolestaan Alajärven huomattavana mahdollisuutena keskeisellä paikalla laadukasta, metsäistä valtakunnanosaa. Nykyaikaiseksi rakennettu saha Kurejoella odotti tuekseen laajempaa taustaorganisaatiota, jota löytyi Pohjois-Savosta nuorekkaasta ja jälkikasvulla turvatusta organisaatiosta.

 

Alajärvestä kasvamassa Keiteleelle tärkeä tuotantoyksikkö

Yhtiö investoi merkittävästi yli 25 miljoonaa euroa Järvi-Pohjanmaalle, sillä Alajärvelle suunnitellaan Keitele Timberin Kemijärven tyyppistä laitosta, jossa haetaan myös 300 000 kuution tuotantoa.

Tällä hetkellä Alajärven tehtaalle tehdään valmistelevia toimenpiteitä ja varsinaisia investointeja aletaan toteuttaa loppuvuodesta.

Keitele Group  on viiden viime vuoden aikana kaksinkertaistanut liikevaihtoaan. Viime vuonna se kasvoi 19 prosenttia.

Omistajien mukaan kapasiteettia on määrä laajentaa niin, että konsernin sahatavaratuotanto voi nousta yli miljoonaan kuutiometriin. Tuotantoa, sahatavaraa ja eri jalosteita rahdataan yli 40 maahan.

Yhtiössä ollaan ylpeitä, sillä Keitele Group ei ole koskaan tehnyt tappiota 35 vuoden historiansa aikana. Tällä hetkellä yritys työllistää 434 henkilöä, eikä sen ole tarvinnut elinkaarensa aikana lomauttaa henkilöstöään.

Kahden viime tilikauden aikana  saha-alan kotimainen kasvukonserni on investoinut yli 56 miljoonaa euroa Suomeen.

 

 

Hoisko saamassa oman ”Nokian”?

CLT Finland markkinoi omaa modernia puunjälkikäsittelyn tuotantoalaansa perinteitä vaalien nimellä ja logolla HOISKO . Tuleeko Hoiskosta CLT-rakentamisen ”Nokia”, jonka sanoma ja tuotteet kiirivät ajan saatossa jopa kauaksi valtakunnan rajojen ulkopuolelle.

HOISKO on aloittanut hankkeen CLT:n arvoketjun selvittämiseen ja uusien liiketoimintamahdollisuuksien kartoittamiseen.

Merkittävä hanke tarjoaa alueen yrityksille ja yrittäjyyttä suunnitteleville mahdollisuuden löytää massiivipuun jalostuksesta uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja verkostoitua. Yhteistyöhön haetaan hankkeen aikana toimijoita monelta eri osaamisalalta. Projektin rahoittaa Aisapari ja sen toteuttamisaika on vuoden 2017 loppuun saakka.

Hoiskonlahden rantamaisemat luovat pitkät historialliset menestyksen ja kasvun puitteet uudelle HOISKO CLT-Finland Oy:n massiivi puun jalostukselle. (Ilmakuva: Henry Joensuu /jpnews.fi)


 

Digi-terveysasema Kuusiolinna 700x

1 KOMMENTTI

  1. Alajärvi on aloittamassa aivan uuden teollisen aikakauden kehittämällä yritystoimntaa Järviseudulla. Kokonaisinvestoinnit ovat jo yli 270 miljoonaa euroa ja on mahdollista, että piakkoin tulee lisää myönteisiä uutisia. Kaupungin seminaaripapereissaan osoittama kasvustrategia on osoittautumassa todelliseksi kehityksen moottoriksi. Hoiskoon mahtuisi vielä lämpökäsiteltyä puuta jalostava tehdas. Siinäkin tuotteiden vientiosuus on 90 prosentin luokkaa. Alue elää investoinitien voimakkaassa kasvussa kohti parempaa tulevaisuutta. Tätä kehitystä on jatkossakin syytä tukea myös liikenneverkkoa parantamalla. Puunjalostusteollsuus tulee työllistämään myös kuljetuspuolen väkeä. Puuraaka-aineen hinta tulee lisäksi nousemaan vuoden tai parin sisällä.

JÄTÄ KOMMENTTI