Räjähdysaineita KATOAA- KUKAAN EI PERÄÄN HUUTELE !? Katoamisesta ilmoitusvelvollisuus poliisille

0

Suomessa katoaa vuosittain paljon räjähdysaineita. Nykyisen lainsäädännön mukaan räjähdevarkauden ilmoittamatta jättäminen ei ole rangaistava teko. Tässä kohtaa laissa on perustavaa laatua oleva ongelma, koska esimerkiksi ampuma-aseiden katoamisesta täytyy ilmoittaa poliisille, mutta räjähdysaineista ei – aivan sama kuinka paljon aineita katoaa, toteaa kokoomuksen poliisitaustainen kansanedustaja Marko Kilpi.

– Varkauksista ilmoittamista poliisille saatetaan pelätä, koska se voisi paljastaa räjähteiden puutteellisen valvonnan työmailla, Kilpi sanoo.

Ylen MOT-ohjelmassa AVI:n ylitarkastaja Janne Hokkanen totesi, että räjähteiden puutteellinen valvonta louhintatyömailla on valitettavan yleinen ongelma. Valvontaan ei suhtauduta riittävällä vakavuudella, kun puhutaan kuitenkin räjähdysaineista. Yhdessäkin räjähteiden katoamistapauksessa saattaa olla kyse jopa 1000 kilosta räjähdysaineita.

– Hyvin usein varastetut räjähdysaineet päätyvät järjestäytyneen rikollisuuden haltuun, sekä hyvin usein niitä päätyy myös huumausaineongelmaisten haltuun, jossa räjähdysaineita käytetään mm. uhkailuun ja maksuvälineinä, Kilpi toteaa.

Suomeen tulee saada pakollinen ilmoitusvelvollisuus räjähdysaineiden katoamistapauksissa, sekä tämän lisäksi meidän tulee parantaa räjähdysaineiden valvontaa, Kilpi päättää.

Edustaja Kilpi jätti asiasta kirjallisen kysymyksen puhemiehelle.

 


 

JÄTÄ KOMMENTTI