Rakentaminen lähtee taas hiljalleen nousuun

0
Tästä se lähtee!

Kun olet rakentamassa, talon suunnittelu on tärkeää – vältä nämä yleiset virheet, tutustu ammattilaisen neuvoihin.

Omakotitalon rakentaminen ei olekaan mikään ihan pieni projekti. Onnistuakseen se vaatii suunnittelua, huolellisuutta ja asiaan paneutumista. Tässä muutama yleinen virhe, joita kannattaa välttää, jotta onnistut oman kodin rakentamisessa.

Talon suunnitteluun ei varata riittävästi aikaa

Joskus talon suunnitteluvaiheeseen ei varata riittävästi aikaa ja kiirehditään toteutusvaiheeseen ennen kuin kaikki suunnitelmat ovat valmiina. Myös tontin huomiointi talon suunnittelussa saattaa joskus unohtua. Tilojen määrän yli- tai aliarviointi on yleinen virhe talon suunnittelussa.

Näin vältät virheen: Mitä enemmän projektia on ennalta suunniteltu, sitä helpommin rakennusprojekti etenee. Suunnitteluvaiheessa tulee ehdottomasti ottaa huomioon tontti ja se, miten talo sijoittuu tontille sekä ilmansuunnat. Vastaava mestari ja pääsuunnittelija kannattaa ottaa mukaan jo suunnitteluvaiheessa, jotta voit hyödyntää asiantuntijan näkemystä kaikissa rakennusprojektin vaiheissa. Myös kokenut talomyyjä tietää, mitkä asiat kannattaa ottaa huomioon tontissa ja ilmansuunnissa.

”Suunnitteluvaiheessa tilojen tarpeen kartoittaminen ja miettiminen on yksi omakotitalon rakentamisen tärkeimpiä asioita”, kertoo Perustavan myyjä Kimmo Kurki. Tiloja ei pidä yli- tai aliarvioida vaan kannattaa miettiä realistisesti, millaisille tiloille on käyttöä ja mitä ilman ei pärjätä. Päätä jo suunnitteluvaiheessa, mitkä ovat ne tärkeimmät seikat, josta et ole valmis luopumaan ja joiden suhteen kompromisseja ei tehdä. Muista seikoista voi neuvotella, mutta tärkeimmät päätökset pitää projektin loppuun saakka.

Tontin ominaisuudet jää selvittämättä ja pohjatutkimus tekemättä

Tontin pohjamaa määrittelee omakotitalon perustukset sekä pohjatöiden kustannukset ja kaikkia talotyyppejä ei ole mahdollista rakentaa kaikille tonteille. Pehmeän maaperän vaatima paalutus tai isojen korkovaihtelujen tasaaminen tontilla voi lohkaista ison siivun budjetista, joten siihen tulee varautua jo projektin suunnitteluvaiheessa.

Näin vältät virheen: Teetä siis maaperätutkimus hyvissä ajoin, mielellään ennen tontin ostamista, jotta tiedät hyvissä ajoin, paljonko maarakennustöihin tulee varata aikaa ja rahaa. Kannattaa huomioida maarakennustöihin ja perustamiskustannuksiin varattava budjetti tontin hinnassa. ”Ota vastaava mestari ja pääsuunnittelija mukaan jo tonttia valitessa, sillä he osaavat kertoa, miten tontin ominaisuudet vaikuttavat kokonaiskustannusarvioon”, suosittelee Kimmo Kurki Perustavalta.


 

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI