Raskaiden lumimassojen alla muhii suuri sortumisvaara!

0
Kauhavalla sortui lauantaiaamuna navetta, jonka sisällä oli viitisenkymmentä lehmää. 900 porsasta saatiin pelastettua sortuneen katon alta Vehmaalla.

Edellä mainitut ovat vain muutamia kuluneen tammikuun aikana tapahtuneita kattojen ja rakennusten sortumistapauksia, myös lukuisia muita erityyppisiä, ison kattopinnan omaavia, rakennuksia on ennättänyt jo tänä talvena sortua.

Kauhavan Kortesjärvellä eläimet säilyivät hengissä, sillä sortuneet kurkihirret eivät osuneet lehmiin ja mullikohin, vaan jäivät karsinoiden yläreunojen varaan. Rakennuksessa ei ollut sortumishetkellä ihmisiä.

Palomestarin mukaan ilmeisesti yön suojasää sai katolta lumet liikkeelle, mikä heilautti navettaa niin paljon, että se sortui. Rakennuksen pitkät seinät kaatuivat, ja katto tuli kolmisen metriä alaspäin.

Satakunnassa Vehmaalla pelastuslaitoksen palomiehet saivat haettua turvaan kaikki 900 porsasta sikalan romahtaneen katon alta. Porsaat ja noin yhdeksänkymmentä emakkoa jäivät loukkuun karsinoihinsa, kun osa suuren sikalan katosta romahti perjantai-iltapäivällä Vehmaalla. Ainoastaan seitsemän emakkoa jouduttiin lopettamaan karsinoihinsa.

-”Karsinat olivat vääntyneet romahtaneen katon alla niin pahoin, ettemme saaneet isoja eläimiä turvallisesti ulos. Kutsuimme eläinlääkärin, joka pisti näihin seitsemään nukutuspiikin, päivystävä palomestari kertoi.

Pelastustoimet kestivät Vehmaalla pitkään ja timanttiporariakin tarvittiin , että hankalimpiin paikkoihin päästiin eläimiä pelastamaan.

Onnettomuuden syyksi arvioidaan katon lumimäärää. Sikalan työntekijöiden mukaan katolla oli romahdushetkellä arviolta vain kymmenisen senttiä lunta.

Lumikuorma on säiden lämmetessä vaaraksi kattorakenteille ja jalankulkijoille

Paikoin runsas lumentulo ja pakkaset ovat edistäneet lumikuormien syntymistä. Auringon paistaessa ja säiden lämmetessä kostunut lumikuorma muuttuu aiempaa raskaammaksi.

Perinteisesti lumikuorman paino on suurimmillaan vasta maaliskuussa.

Kattorakenne on vaarassa sortua etenkin silloin, kun lumi jakaantuu katolle epätasaisesti. Lumi kinostuu helposti eri kattotyyppien kuten harjakaton ja kaarikaton liittymäkohtiin.

Erityyppiset hallit herkemmin sortumavaarassa

Hallien ja muiden kevytrakenteisten rakennusten katot on syytä tarkastaa säännöllisesti. ”On hyvä muistaa, että nykyisen rakennuskannan rakenteet ovat pitkälti vielä vanhojen määräysten mukaisia eivätkä välttämättä kestä raskaimpia lumitaakkoja”, kertovat asiantuntijat.

Jos lumikuormaa ei kevennetä, rakenteet voivat sortua ja seuraukset voivat olla arvaamattoman tuhoisia.

Omaisuus- ja henkilövahinkojen lisäksi myös mahdollisesta ammatti- ja liiketoiminnan keskeytymisestä voi aiheutua menetyksiä.

PTV mansikkasumppa1

JÄTÄ KOMMENTTI