Reijo Hongisto | Susien kannan rajoittamiseksi saatava samat toimet kautta Suomen

0
Susi Suomen luonnossa on vapaa suurpetoeläin.

Sinisten kansanedustaja Reijo Hongisto on jättänyt kirjallisen kysymyksen, joka koskee Suomen susien siirtoa suojeludirektiivin liitteeseen V, joka on voimassa nykyisin vain poronhoitoalueella. Sen ulkopuolella vaeltavat ja reviiriä pitävät sudet ovat liitteessä IV.  Näin ollen häirikkösusien kannanrajoittamisen lupaprosessi on huomattavasti raskaampi poronhoitoalueen ulkopuolella. Mainittakoon, että Viro sai neuvoteltua koko susikantansa liitteeseen V Suomen jälkeen.

 

Hongisto on saanut metsästäjiltä runsaasti viestejä koskien susien aiheuttamia koiravahinkoja. Metsästäjät ovat erittäin tyytymättömiä nykyiseen tilanteeseen. Heidän mielestään susikanta on paikka paikoin liian tiheä ja kaatolupien kiintiö liian alhainen.

Hongisto yhtyy metsästyskoiramiesten huoleen:

– Koiraharrastajat katsovat valtiovallan toimia, taikka pikemminkin toimimattomuutta ihmeissään. Toisaalta viranomaiset edellyttävät ja suorastaan vaativat koiraharrastajia kouluttamaan koiria SRVA-toimintaan (suurriistavirka-apu), mutta eivät ymmärrä suden koirille aiheuttamaa uhkaa.

– Oman harrastekoiran menettäminen on koiran ohjaajalle henkisesti ja taloudellisesti kova isku. Suden suuhun katoaa koiran kouluttamiseen käytetty aika ja vaiva, ja tietenkin raha. Koiransa menettänyt voi hakea lemmikistään korvausta, mutta valtiolta saatava korvaus kattaa harvoin edes murto-osan suden aiheuttamasta vahingosta.

– Moni metsästäjä, joka on menettänyt koiransa suden suuhun, on lopettanut aktiivisen SRVA-toiminnan. Asiaa on syytä tarkastella myös eläinsuojelulain kannalta, sillä liikenneonnettomuuden vammauttama eläin saattaa ammattitaitoisten etsijöiden puutteessa joutua kitumaan päiväkausia. Tämä ei ole kenenkään etu.

 

Hongisto perää nyt hallitukselta toimia kysymällä:

Mihin toimiin hallitus ryhtyy, jotta suden suojelustatus muutetaan myös poronhoitoalueen ulkopuolella suojeludirektiivin liitteeseen V?


 

JÄTÄ KOMMENTTI