Reserviläiset VAPEPA – hälytysryhmän kantavina voimavaroina

0
Reserviläisliiton puitteissa toimii vajaa 70 vapaaehtoisen pelastuspalvelun hälytysryhmää. (Kuva: VAPEPA)

Vuodenvaihteessa tehdyn toimintakartoituksen mukaan Suomessa toimii 69 Reserviläisliiton jäsenistä muodostettua Vapepa-hälytysryhmää. Viime vuoden aikana ne olivat mukana 124 hälytyksessä. Tyypillisesti reserviläiset osallistuvat kadonneiden etsintätehtäviin.

 

Suoritettu varusmiespalvelus ja reserviläistoimintaan osallistuminen antavat hyvät eväät vapaaehtoiselle pelastuspalvelutoiminnalle.

– Vapepa on viranomaisten kanssa yhdessä tehtävää toimintaa, johon liittyy reserviläisille tuttu tapa toimia: selkeät ohjeet ja rajat siitä mitä tehdään tai mitä ei tehdä, kertoo Vapepa-aktiivi, Kuopion Reserviläisten jäsen Raimo Jäykkä.

Viime aikoina reserviläisten ja Vapepan välillä on etsitty paikallisiin tarpeisiin sopivia yhteistyömuotoja. Esimerkiksi pohjanmaalla MPK ja Vapepa kouluttivat reserviläisjoukon heille suunnitellussa koulutusputkessa suoraan maastojohtajaksi asti. Kun etsintä on painottumassa pienien ja joustavien toimintaryhmien hyödyntämiseen, korostuu koulutettujen, ryhmänjohtamiseen tottuneiden henkilöiden tarve. Näitä reserviläisjärjestöistä löytyy runsaasti.

JÄTÄ KOMMENTTI