Romutuspalkkion uudistamisella vauhtia autokauppaan

0
Autoja palkkiolla "paaliin" ja uusia tilalle

Koronatilanne on iskenyt pahasti myös uusien autojen markkinoihin ja tilauskanta romahti kevään aikana. Autoalan keskusliiton mukaan tilanne on hiljalleen palautumassa, mutta kuluvan vuoden automarkkinat on jäämässä 20–25 prosenttia viime vuoden lukemista. Kokoomuksen kansanedustaja Marko Kilpi esittää hallitukselle autoalan elvytystoimiksi romutuspalkkiota ja sähköautojen hankintatuen pikaista uudistamista.

– Autoala on arvioinut, että näillä toimilla automarkkinoita voidaan kasvattaa noin 10 000 autolla, tästä pääosa tulisi ensi vuoden rekisteröinteihin. Nämä molemmat toimet olisivat kysyntää elvyttäviä ja ne kohdistuisivat auton ostajille – näin ollen niillä olisi nopea automarkkinaa tervehdyttävä vaikutus, Kilpi sanoo.

Myös täyssähköautojen olemassa oleva hankintatuki olisi nopeaa uudistaa, sillä se perustuu alun perin samaan lakiin, jossa määriteltiin vuoden 2018 romutuspalkkio. Molemmat toimenpiteet voitaisiin siis toteuttaa yhdellä lakimuutoksella. Romutuspalkkio olisi valtion talouden kannalta erittäin suotuisa elvytystoimi, sillä se tuottaisi autoverotuloina takaisin palkkion vaatiman valtion tuen.

– Täyssähköautojen hankintatuen uudistaminen edellyttäisi jonkin verran uutta rahoitusta vuodelle 2021, mutta myös vaikutukset olisivat kokonaan eri suuruusluokkaa kuin nykyisen hyvin tehottomaksi jääneen hankintatuen. Vallitsevassa taloustilanteessa romutuspalkkion ensisijainen tarkoitus on taloudellisen aktiviteetin luominen ja työpaikkojen turvaaminen, Kilpi jatkaa.

Suomen autokanta on vanhempaa, kuin Euroopan unionin alueella keskimääräisesti. Romutuspalkkion päästöjä vähentävää vaikutusta lisää se, että jokainen romutuspalkkiolla hankittu auto poistaa autokannasta suuripäästöisen auton. Romutuspalkkiolla hankittujen autojen hiilidioksidipäästöt olivat vuoden 2018 kokeilussa 18 g/km alemmat kuin muiden samaan aikaan ensirekisteröityjen uusien henkilöautojen.

– Romutuspalkkiolla vastataan moneen autoalan haasteeseen. Se uudistaa autokantaa, vähentää päästöjä, lisää verotuloja ja ennen kaikkea parantaa liikenneturvallisuutta, Kilpi päättää.

Kansanedustaja Kilpi jätti asiasta kirjallisen kysymyksen eduskunnan puhemiehelle.


 

Digi-terveysasema Kuusiolinna 700x

JÄTÄ KOMMENTTI