Ruukin energiapaneeleille VTT:n sertifikaatti ensimmäisenä Suomessa

0
Ruukin Mäkelänmän tehdasrakennus Alajärven Luoma-aholla
Ruukin energiapaneelijärjestelmälle on myönnetty ensimmäisenä Suomessa VTT:n sertifikaatti. Energiapaneelit valmistetaan Ruukin Alajärven tehtaalla.
Se helpottaa ja nopeuttaa rakennusten energiatehokkuuden suunnittelua ja on osoitus energiapaneelijärjestelmän tuotteiden ja asennuksen tasaisesta ja korkeasta laadusta. Ilmatiiveystasoa kohentava energiapaneelijärjestelmä parantaa rakennuksen energiatehokkuutta. Rakennus voidaan nyt toteuttaa parempaan ilmatiiveystasoon ilman että sitä pitää erikseen todentaa mittaamalla.

-Energiatehokkuus korostuu aiempaa enemmän tuotanto-, liike- ja varastorakennuksissa. Tilojen kysyntä kohdistuu niihin rakennuksiin, joiden energiakulutus tunnetaan ja sitä kautta myös kustannuksia voidaan ennustaa, toteaa Ruukin rakentamisen komponenteista vastaava johtaja Jouni Metsämäki.

Rakennuksen ilmatiiveyttä määriteltäessä voidaan sen energiatehokkuutta laskettaessa käyttää sertifikaatin ilmoittamaa energiatehokkuuslukemaa. Tämä niin sanottu ilmoitusmenettely tarkoittaa sitä, että erillistä ilmatiiveyden mittausta ei tarvita. Kun tiiveystaso on etukäteen tiedossa, voidaan suunnitteluvaiheessa verrata erilaisia rakenneratkaisuja, esimerkiksi eristeen paksuutta katossa ja valita energia- ja kustannustehokkuudeltaan paras vaihtoehto.

Energiapaneelijärjestelmä koostuu sandwich paneeleista, rakennuskohtaisista yksityiskohdista eli rakennedetaljeista, tiivistystarvikkeista, asennusohjeesta ja hyväksytyn asennusliikkeen asennuksesta. Sandwich paneelit ovat esivalmistettuja seinäelementtejä, joissa kahden teräksisen ohutlevyn välissä on eristekerros. Niitä käytetään erityisesti teollisuus-, varasto-, toimisto- ja liiketilojen rakentamisessa.

Ruukki toi markkinoille energiapaneelit vuonna 2011, jonka jälkeen energiapaneelin ympärille on kehitetty kokonainen energiapaneelijärjestelmä. Tuotekehitys on vastannut sekä tiukentuviin määräyksiin että asiakkaiden vaatimuksiin.

JÄTÄ KOMMENTTI