Savola: Isännäksi omassa talossaan myös tiedustelussa

0
Facebook kerää tietoa käyttäjistään ja kamppailee tietoturvaongelmien kanssa

Ähtäriläinen kansanedustaja ja puolustus- sekä ulkoasiainvaliokuntien jäsen Mikko Savola (kesk.) painottaa, että Suomi on tiedustelussa muita maita perässä. Varsinkin älykkäiden laitteiden kehitys ja digitalisaation eteneminen on nopeampaa kuin koskaan aiemmin. Yhdessä muuttuneen turvallisuusympäristön kanssa, muuttaa tämä merkittävästi toimintaympäristöämme.

 

– On kestämätöntä, että tiedustelutietomme on kumppanimaidemme hyväntekeväisyyden varassa. Tiedämme, että myös meidän tietoverkoissa liikkuu sellaista mitä siellä ei saisi liikkua, mutta emme voi sitä seurata ennen kuin todennettu rikos on tapahtunut.

Savolan mukaan kansainvälinen valtiollinen toiminta verkkotiedustelussa tulee edelleen lisääntymään tulevaisuudessa. Nyt eduskunnassa oleva tiedustelulainsäädäntö tähtää mahdollisuuteen saada kiinni kansainvälinen toimija kansallista turvallisuutta vakavasti uhkaavasta käyttäytymisestä, joka ei ole vielä rikos tai joka tapahtuu ulkomailla tai jonka taustahenkilö tai taho ei ole tiedossa.

Tavallisen kansalaisen osalta ei kuitenkaan muutu juuri mikään. Yksityisyyden suojaa koskeva rajoittaminen on hyvin vähäistä ja se tehdään ainoastaan perustellusta syystä ja virkavastuulla.

– Suomella ei ole tahtoa eikä kykyä massavalvontaan. Apple, Google ja Facebook seuraavat ja analysoivat toimiamme lain jälkeenkin paljon enemmän ja tarkemmin kuin Suomen valtio. Tiedustelu vaatii aina perustellun syyn ja käräjäoikeuden päätöksen, sanoo Savola.

Hallituksen esitys tiedustelulakikokonaisuudesta on eduskunnan käsittelyssä tänään 20.2.2018

JÄTÄ KOMMENTTI