Savola: Lievistä ylinopeuksista ei liian herkästi ajokieltoa

1
Kyky-Betset271121

Mihin toimenpiteisiin hallitus aikoo ryhtyä kohtuullistaakseen ammattiautoilijoiden ja muiden autoa työkseen tarvitsevien ajokortin menettämisen vaatimuksia? Kansanedustaja Mikko Savola jätti kirjallisen kysymyksen tänään.

Ähtäriläisen kansanedustajan Mikko Savolan (kesk.) mielestä lievistä ylinopeuksista ei tulisi määrätä liian herkästi ajokieltoa. Ajokortin menettää määräajaksi, jos on vuoden sisällä saanut kolmet sakot tai kahden vuoden sisällä neljät.

– Rikesakkojen osalta asia tulisi korvata esimerkiksi sakkojen suuruutta kasvattamalla rikkeiden lisääntyessä.

Uusien tietojen mukaan rikesakkojen määräämisessä tapahtuu uusi merkittävä muutos lokakuun alussa. Rikesakon rajaa alennetaan yhdellä kilometrillä seitsemään kilometriin tunnissa

Savolan mielestä on selvää, että erityisen suuresta ja reilusta toistuvasta ylinopeudesta, sekä rattijuopumuksesta on ajo-oikeus otettava pois. Kuitenkin pienemmistä rikkeistä kortin menettäminen yhtä monesta kerrasta tuo kohtuutonta haittaa, mikäli auto on välttämätön osa työtehtävien toteuttamista.

– Pahimmassa tapauksessa ajokielto vaikuttaa työskentelyn estymisen kautta koko valtion talouteen verotulojen menetyksinä tai ajamisen jatkamiseen ilman ajokorttia.

Sakotusjärjestelmän on aina perustuttava liikenneturvallisuuden parantamiseen. Ajo-oikeuden menettämisen haitat ovat ymmärrettävästi myös suuremmat ruuhkasuomen ja keskustojen ulkopuolella, missä etäisyydet ovat pitkiä eikä julkista liikennettä voi käyttää työmatkojen tekoon.

– On syytä kuitenkin kysyä, onko toimeentulon hankkimisen edellytyksiä tarpeen hankaloittaa tai jopa estää pienimpien rikkeiden perusteella?

Savola jätti aiheesta kirjallisen kysymyksen 6.9.2016

Korona-kartta 700x

1 KOMMENTTI

JÄTÄ KOMMENTTI