Sinilevää havaittu vähän pohjalaismaakunnissa

0

Viikolla 27 sinilevää on havaittu Etelä-Pohjanmaan valtakunnallisen levätarkkailun alueella Ähtärinjärvellä Ähtärin kaupungissa. Ähtärinjärvellä levää esiintyi hieman 30.6.2020. Pohjalaismaakunnissa pintavesien lämpötilat ovat jokseenkin jäähtyneet edellisviikosta. Viranomaistietojen perusteella 1.7.2020 Lappajärven Halkosaaren mittauspisteellä pintavesi oli 20,8 astetta.

Tuulinen ja viilentynyt sää rikkoo leväesiintymät ja vähentää osaltaan leväkukintojen määrää. Toisaalta lisääntyneet sateet saattavat runsastuttaa vesistöjen ravinnemääriä valunnan vuoksi, jolloin leville muodostuu hyvät lisääntymismahdollisuudet.

Kansalaishavainnot kuluneen viikon aikana ovat olleet alueittain hieman vaihtelevia, mutta tästä huolimatta levätilanne näyttää Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella suhteellisen rauhalliselta. Ajankohtaiset tiedot sinilevätilanteesta ja pintaveden lämpötiloista löytyvät Järvi-meriwikistä (www.jarviwiki.fi).

Kansalaiset voivat levämerkintöjen lisäksi tallentaa järviwikiin myös pintavesien lämpötilahavaintoja. Havainnot tukevat valtakunnallista pintavesi- ja levätilanteen arviointia. Älypuhelimella havainnon tallentaminen onnistuu myös helposti Havaintolähetti-verkkosovelluksella avulla. Sinilevähavainnoista voi myös ilmoittaa Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen leväseurantapuhelimen numeroon 0295 027 990.

Pohjalaismaakunnissa pintavesien lämpötilat ovat jokseenkin jäähtyneet edellisviikosta. Viranomaistietojen perusteella 1.7.2020 Lappajärven Halkosaaren mittauspisteellä pintavesi oli 20,8 astetta ja Närpiön Hinjärvellä 18,9 astetta.


 

 

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI