Sinilevätilanne pohjalaisvesistöissä edelleen pääosin rauhallinen – Alajärvellä havaittu leväkukintaa

0

Viikolla 28 sinilevää on havaittu muutamilla sisävesien havaintopisteillä. Alajärvellä havaittiin leväkukintaa Pynttärinniemessä ja Hoiskon uimapaikalla. Hieman sinilevää on havaittu lisäksi Alavuden Kuorasjärven eteläosissa. Myös merialueelta on tullut kansalaishavainto sinilevästä – Vöyrin Särkimofjärdenillä havaittiin viikonloppuna hieman leväkukintaa.

Havainnot tallennetaan kaikille avoimeen Järviwiki-palveluun (www.jarviwiki.fi).

Pintavedet ovat ajankohtaan nähden viileitä, mikä osaltaan hillitsee sinileväkukintojen esiintymistä. Esimerkiksi Lappajärvellä pintavesi on tällä hetkellä noin 16-asteista, eli parisen astetta keskimääräistä viileämpää.

Sinilevät tarvitsevat kasvuunsa ravinteita sekä valoa, ja lämpö edistää niiden kasvunopeutta. Tyyni sää saa levämassan nousemaan veden pintaan helposti havaittavaksi vihertäväksi lautaksi. Runsaasti sinileviä sisältävän veden käyttämistä ei suositella, sillä sinilevät voivat olla myrkyllisiä ja aiheuttaa mm. iho-oireita, silmien ärsytystä ja pahoinvointia. Varsinkin pienet lapset ja lemmikkieläimet on syytä pitää poissa rannasta ja vedestä, jos sinilevää on havaittavissa. Sinilevää sisältävää vettä ei pidä käyttää löylyvetenä tai ruoanlaitossa, koska sinilevämyrkky ei hajoa vettä keitettäessä.

Sinilevämuodostumat ovat väriltään yleensä sinertävän tai kellertävän vihreitä ja rakenteeltaan hajoavia. Vesistöissä esiintyy myös vaarattomia rihmamaisia leviä, jotka tarttuvat kiinni levämassaa tikulla nostettaessa.


 

JÄTÄ KOMMENTTI