SKAL | Polttoaineveron korotus nostaa väistämättä kuluttajahintoja

0
Dieselin litrahintaan on 1.1.2012 tulossa 10,5 sentin polttoaineveron korotus. Veronkorotuksen taustalla ovat pitkälti ympäristösyyt ja EU-laajuiset päästötavoitteet.

Suomen mukanaolo eurooppalaisissa päästötalkoissa on toki hyvä asia, mutta dieselveroa korotettaessa tulisi kiinnittää huomiota siihen, että pitkien välimatkojen Suomessa tuotetta kohti kertyvät kuljetuskilometrit ovat Euroopan suurimmat.

Ennen kuin tuote saavuttaa suomalaisen asiakkaan, sen kuljetukseen ja logistiikkaan on käytetty suhteessa enemmän euroja kuin missään muussa EU-maassa. Kuljetuksia suorittavat kannattavuutensa kanssa kamppailevat kuljetusyritykset, joilla polttoaineen osuus kokonaiskustannuksista voi olla yli 30 prosenttia.

Kompensoidakseen veronkorotusta hallitus on laskemassa ajoneuvojen käyttövoimaveron lähelle EU:n sallimaa minimitasoa. Tämä verohuojennus on vaatimaton, toteaa SKAL:n toimitusjohtaja Iiro Lehtonen.

-Raskaalle ajoneuvoyhdistelmälle kertyy vuodessa helposti 200 000 ajokilometriä vuodessa. Esitetty korotus kasvattaa polttoainelaskua 10 500 eurolla. Valtion kädenojennus tuo huojennusta vain 1 000 euroa, jolloin lisäkustannuksia tulee 9 500 euroa ajoneuvoyhdistelmää kohden. Yksikään kuljetusyritys ei kestä tällaista kymppitonnin kustannusnousua kuljetushintoja korottamatta, Lehtonen tiivistää

Kuljetusyritykset ovat tärkeitä työllistäjiä ja keskeisiä toimijoita elinkeinoelämän verkostoissa. Polttoaineveron korotus rasittaa ensin kuljetusyritysten kassaa ja siirtyy kuljetusasiakkaiden ja kuluttajien maksettavaksi.

Polttoaineveron korotus kuormittaa erityisesti haja-asutusalueiden elinkeinoelämää ja asukkaita.

Kustannuspaineet ruokkivat myös harmaata taloutta. On selvää, että kuljetushintojen nousu siirtyy pitkälti kuluttajahintoihin, sillä muuta ratkaisua ei ole näköpiirissä. Kuljetusyrityksistä tulee entistä merkittävämpiä veronkerääjiä valtiolle.

SKAL toivoo päättäjiltä avointa keskustelua siitä, miten luodaan vahvalle suomalaiselle kuljetusyrittäjyydelle sellainen toimintaympäristö, jossa kuljetusala voi työllistää yli 100 000 suomalaista myös tulevaisuudessa.

JÄTÄ KOMMENTTI