SUDET TAAS TIHUTÖISSÄ TUURISSA !

0
Suuremman suden reipasta ja pälyilevää askellusta järven rantalumella. (Kuva:Pentti Hautala)

Pentti Hautala/J-Pnews
ALAVUS / TUURI

Muistamme kuinka viime syksynä karhu kipaisi kilpaa kaviokkaiden kanssa Tuurin Hevospuisto Oy:n pellolla sijaitsevassa ulkotarhassa. Kontio ennätti raapaista myöskin kynsillään haassa olleita eläimiä takalistoon. Karhu joutui tulloin kuitenkin pakosalle kovien kavionpotkujen saattelemana.

Silloin hevoset ja ponit selvisivät uhkaavasta tilanteestaan eläinlääkärin paikkailtavaksi suhteellisin pienillä vahingoilla.

Tuurin taajaman läheisyydessa sijaitsevan Hevospuiston toimitusjohtaja Katri Keskinen joutui toteamaan jälleen petoeläinten tehneen tihutöitä.
Tälläkertaa ei ole ollut saalistamassa kuitenkaan karhu, vaan kyseessä on paikkakunnalla jo pidemmän aikaa viihtyneet petoeläimet, sudet.

Tämä pienempi peloton ja vähän takkuinenkin hukka on jäänyt selvästi vähemmälle ravinnolle. Kuinkahan monet henkilöt ovat ”tunnistaneet”, näitäkin koiriksi? (Kuva:Pentti Hautala)

Kyseisistä villieläimistä on saatu havaintoja sekä kuvia viime syksyn ja kuluneen talven aikana.
Hukat vioittivat pihattoaitauksessa pahimmin, Hevospuistossa hoidossa olevaa, asiakkaan 7-kuukauden ikäistä orivarsaa. Eläin on nyt hoidossa Teivon hevosklinakalla. Varsalla on puremahaavoja etu-ja takajalassa. Etujalassa ovat hampaat menneet aina luukalvoon asti.

Lisäksi poniruuna ja hevostamma ovat saaneet puremajälkiä jalkoihinsa. Poni on Keskisen oma ja hevonen asiakkaan omistama. Sattumoisin kyseinen asiakas on sama henkilö, jonka toista hevosta karhu huitaisi syksyllä takalapaan.

Hevosien aitauksen liepeillä on havaittu runsaasti pienemmän ja suuremman suden jälkiä. Kyseessä on ehkä sama susipari, joka on liikkunut syksystä asti Töysän kirkonkylän liepeillä, sekä Mutkankylän ja Hakojärven alueelle.

Kauriit ovat petoeläinten herkkua ja helppoa saalista. Kun kauriit ovat lsääntyneet, kasvaa myöskin petokanta. (Kuva:Pentti Hautala)

Helmi maaliskuun aikana ja sudet havaittiin useasti ainakin Ponnenjärven ympäristössä. Hukat olivat saaneet saalikseen mm. likoniemen läheisyydestä rusakoita ja lähimetsästä kauriin. Silti pienempi susista oli kovin väsyneen ja nälkäisen näköinen, kun se eteni pienellä vauhdilla maaliskuun alun lumituiskussa eteenpäin.
Päätellen jäljistä, oli kyseinen susipari saalistanut kuitenkin viisaasti. Isompi kiersi talojen pihojakin tarkastelemassa. Jäljet lumessa lopulta aina yhtyivät ja ne johtivat metsään päräkkäin, samaan jälkiin askeltaen.
Erään kumpareen päällä näkyi äskettäin selvästi, hangella olleessa sentin lumikerroksessa, ilveksen jäljet. Niitä sudet olivat lähteneet seuraamaan.


JÄTÄ KOMMENTTI