Suomenselän vapaat karhut häiriköivät – OTSO YRITTI ”ALLIN” KIMPPUUN TUURISSA!

0
Karhut ovat myöskin Suomessa "kanadalaistuneet".-Metsän kuninkaalliset tepastelevat täälläkin jopa puutarhoissa ja pihoissa. (Arkistokuva)

PENTTI HAUTALA
Alavus/Töysä

Karhu teki tuttavuutta Tuurissa yhdeksänvuotiaan Alli-tamman kanssa. Kyseessä oli kuitenkin tulinen tamma, joten nuori kontio joutui lähtemään pakosalle Allin tiukkojen kavionputkujen saattelemana. Muistoksi Allille jäi takalistoon karhun kynsien raapaisujäljet. Tuurin hevospuiston toimitusjohtajan Katri Keskisen mukaan kynnen jäljet eivät näytä pahalta, mutta eläinlääkärin tarkastus ja tarpeelliset hoitotoimenpiteet on kuitenkin tarpeen.

Karhun kanssa välejä selvitellyt tamma oli Tuurin hevospuiston asiakkaan hevonen. Sähköaidalla varustetulla laitumella oli tapahtumahekellä useampia tammoja sekä poneja. Ne juoksentelivat laitumella otson vierailun jälkeen levottomina, kun niitä menttiin hakemaan pois.
Karhun jälkiä mitattaessa saatin etumaisen tassun leveydeksi 11 senttiä. Tästä päätellen kyseessä on noin 2-vuotias erauspentu.

Ähtärissä jouduttiin lopettamaan laitumelta paennut hevonen

Samana tiistai-iltana myöskin Ähtärin Peränteellä kaksi hevosta olivat säikähtäneet karhun tai suden läsnäolosta, sännäten laitumelta karkuun. Toinen hevosista löytyi keskiviikkona. Toinen oli pudonnut syvään ojaan, josta sitä ei onnistuttu nostamaan ylös ja se jouduttiin lopettamaan.
Mainittakoon, että Töysässä aivan lähellä keskutaajamaakin on majaillut karhuja. Metsästäjät ja muutkin luonnossa liikkujat ovat havainneet makuuksia viljapeltojen reunamilla sekä jälkiä maastossa. Myöskin puutarhoissa metsän kuninkaalliset ovat tepastelleet. Mitään sen kummenpaa vahinkoa karhut eivät kuitenkaan ole tähneet, ennen näitä edellä mainittuja tapahtumia.
Karhujen herkkua, marjoja on metsissä nyt ennätysmäärä. Ruuasta ei ole pulaa ja siksi eläimet saavatkin olla vielä melko rauhassa laitumillaan.


 

JÄTÄ KOMMENTTI