Suomi tarvitsee kattavan lähikauppaverkon tulevaisuudessakin – Siwan formaattia päivitetään vastaamaan kuluttajan tarpeisiin

0
Väestön ikääntyminen ja talouksien koon pieneneminen avaavat lähikaupoille tulevaisuudessa uuden markkinaraon, uskovat tutkijat
Väestön ikääntyminen ja talouksien koon pieneneminen avaavat lähikaupoille tulevaisuudessa uuden markkinaraon.
Suomen Lähikauppa Oy:ssä uskotaan vankasti pienten lähikauppojen kasvavaan vetovoimaan ja rinnakkaiseloon verkkokaupan kanssa. Lähikauppojen uuteen läpimurtoon uskoo myös Aalto-yliopiston tutkija Arhi Kivilahti.

Väestön ikääntyminen ja talouksien koon pieneneminen avaavat lähikaupoille tulevaisuudessa uuden markkinaraon, mutta tekevät palvelujen saavutettavuudesta myös tärkeän yhteiskunnallisen kysymyksen. Verkkokaupan kasvu on lisäksi tuonut lähikaupalle uuden palvelutehtävän, kun paketteja haetaan yhä useammin omasta lähikaupasta. Suomen Lähikauppa vastaa tulevaisuuden trendeihin uudistamalla Siwa-myymälöitään.

– On yhteiskunnallisestikin tärkeää, että myös lähikauppaverkkoon investoidaan. Siwa on jo nyt lukumääräisesti Suomen suurin lähikauppaketju, ja ensi vuonna tulemme panostamaan voimakkaasti sekä olemassa olevan kauppaverkon remontteihin että uusien kauppojen perustamiseen. Tavoitteenamme on avata 20 uutta Siwaa ensi vuonna ja uudistaa noin 100 myymälää, Suomen Lähikaupan toimitusjohtaja Ralf Holmlund sanoo.

Holmlundin mukaan lähikaupan on vastattava oikealla tavalla kuluttajien tarpeisiin. Lähikauppa kokeileekin nyt uutta formaattia kolmessa myymälässään, Helsingin Aurinkolahdessa, Lauttasaaressa ja Tampereen rautatieasemalla. Uudistuksen myötä kauppojen tarjonta tulee painottumaan tuoreuteen ja palveluihin.

– Kaupan kokonaistilasta on tuoreille ennen ollut noin 30%, nyt lähes 50%, joten muutos entiseen on suuri. Myös palveluiden sujuvuuteen on uudessa formaatissa satsattu, sillä esimerkiksi pakettien nouto kaupoistamme on lisääntynyt tänä vuonna 20 prosentilla, Holmlund kertoo.

Seuraako Suomi Englannin mallia?

Pienillä lähikaupoilla on tällä hetkellä hallussaan noin 20 prosenttia päivittäistavarakaupan markkinaosuudesta. Maailmalta kuuluu kuitenkin viestejä siitä, että tilanne saattaa tulevaisuudessa muuttua. Esimerkiksi Englannissa lähikauppa kasvaa voimakkaasti, ja toimijat kilpailevat kiivaasti uusien lähikauppamyymälöiden rakentamisessa.

– Myymäläperustannan painopiste on selkeästi siirtynyt lähikauppaan ja esimerkiksi markkinoiden toiseksi suurin toimija Sainsbury’s ilmoitti hiljattain, että lukumääräisesti heidän lähikauppansa ohittavat isommat supermarketit vuoden loppuun mennessä, tutkija Arhi Kivilahti Aalto-yliopistosta kertoo.

Kivilahti uskoo, että lähikaupan suosio tulee kasvamaan myös Suomessa.

– Erityisesti, jos ruoan verkkokauppa lähtee jossain vaiheessa samalla tavalla kasvuun kuten Englannissa, nousee lähikaupan merkitys ostosten täydennyksessä sekä tuoretuotteiden ostospaikkana. Tämä edellyttää myös lähikaupan keskittymistä enemmän niihin tuoteryhmiin, joita verkkokaupan rinnalla halutaan ostaa fyysisestä kaupasta.

Pienten lähikauppojen määrä väheni Suomessa rajusti vielä 70-90-luvuilla. Pieniä, alle 200 neliön kauppoja oli 70-luvun lopussa Suomessa noin 7500, nyt jäljellä on enää reilut 800 myymälää. Sen sijaan isommat 200–400 neliöiset lähikaupat ovat pitäneet pintansa. Kun niitä oli 30 vuotta sitten hieman alle tuhat, on niiden määrä nyt jopa lisääntynyt puolella sadalla.

– Tilastojen valossa näyttää siltä, että ainakin isommat lähimyymälät tulevat varmasti menestymään jatkossakin, arvioi myymälärekisteriä keräävän Nielsen Finlandin maajohtaja Sanna Kotakorpi

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI