Syksy on hirvieläinten kannalta vilkkainta aikaa – lue tärkeätä tietoa

0
Hirvieläinten metsästyskausi on parhaillaan käynnissä (koko maassa 10.10.2020 -31.12.2020), joka osaltaan saa eläimet liikkumaan yllättävissäkin paikoissa.

Metsästyskausi ja kiima-aika saavat hirvet sekä kauriit liikkeelle. Etenkin hirvi on niin massiivinen eläin, että auto voi romuttua lunastuskuntoon siihen törmättäessä. Henkilövahinkoja syntyy useimmissa tapauksissa, ja ääripäässä menetetään henki. Myös kauriiseen törmääminen aiheuttaa yleensä vähintään korjaamoreissun.

 

Varoitusmerkit eivät ole teiden varsilla turhaan

Hirvien liikkumapaikoista ilmoittavat varoitus liikennemerkit kannattaa aina ottaa todesta.

Komisario Ilkka Kantola  poliisista muistuttaa, että varoitusmerkkejä ei ole tiellä tarpeettomasti. Niiden vaikutusalueella on yleensä eläinten vakiintuneita kulkureittejä.

− Merkin nähdessään fiksu autoilija hidastaa nopeutta etenkin aamu- ja iltahämärissä, jolloin eläimet ovat aktiivisimmillaan. On huomattava ero, törmääkö hirveen nopeudella 80 vai 60 kilometriä tunnissa.

Hirvikolareista noin 70 prosenttia tapahtuu hämärällä tai pimeällä. Suuressa osassa kolareita kuljettaja ei ehdi tehdä mitään. Ensimmäinen havainto hirvestä on ollut tumma varjo, johon ajoneuvo juuri törmäsi.

 VIDEO    Hirvet nousemassa tielle metsästä!

Vähennä nopeutta ja tähtää pään sijasta takamukseen

Nopeuden vähentäminen on paras keino pienentää törmäysriskiä ja lieventää kolarin seurauksia. Hirven tai peuran nähdessään kannattaa aina hiljentää vauhtia, vaikka eläin seisoisi tien ulkopuolella.

− Jos hirvi juoksee tielle, väistä peräpään puolelta. Lisäksi muista, että perässä saattaa tulla toinen ja kolmaskin. Hirven juostua jonkin matkan päässä tien yli, laske nopeutta vähemmäksi, Kantola ohjeistaa.

Vanhan kansan nyrkkisääntö on, että pystykorvaa pienempää eläintä ei kannata väistää.

− Tämä ei todellakaan tarkoita, että ajetaan tahallaan päälle, vaan sitä, että usein äkkinäisessä väistössä menetetään auton hallinta ja ajetaan joko ulos tieltä tai vastaantulevaa autoa päin. Turvallisempi tapa ainakin päätienopeuksissa on jarruttaa ja pienemmissä nopeuksissa sekä jarruttaa että väistää.

(Kuvituskuva jpnews.fi)

Toimi näin, jos törmäät eläimeen

Jos törmäät eläimeen, varoita muuta liikennettä, huolehdi mahdollisista loukkaantuneista, soita hätäkeskukseen ja jos kykenet, lopeta loukkaantunut eläin. Jos peuraan törmättäessä ei synny henkilövahinkoja, riittää ilmoitus hätäkeskukseen. Poliisia ei tarvitse jäädä odottamaan.

Jos eläin on kuollut tai jatkanut loukkaantuneena matkaansa, merkitse paikka, josta se löytyy tai on lähtenyt metsään. Pyri yksilöimään paikka mahdollisimman tarkasti sitä pyydettäessä mm.maastomerkkejä yms. kohteita hyväksi käyttäen

Hirvieläimiä: 

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI