Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitukset pohjalaismaakuntien maanteillä otetaan käyttöön tällä viikolla!

0
Perinteisesti nopeusrajoituksien vaihtaminen alaspäin pääteillä on varma talven tulon merkki

Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitukset talvikaudella 2018–19 otetaan käyttöön koko maassa tällä viikolla. Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakuntien maanteillä nopeusrajoitusten muutostyö aloitetaan torstaina 25.10. ja työ tulee saattaa loppuun viimeistään perjantaina 26.10. Pimeys ja syksyn ensimmäiset liukkaat kelit vaativat kuljettajilta varovaisuutta.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen yksiajorataisilla maanteillä ilman keskikaidetta kaikki 100 km/h nopeusrajoitukset alenevat 80 kilometriin tunnissa. Näiden tieosuuksien yhteispituus on noin 1300 km. 80 kilometriin tunnissa alenevilla teillä ei ole muutoksia edelliseen vuoteen verrattuna.

Vaasan moottoritien 120 kilometriä tunnissa -nopeusrajoitukset alennetaan 100 kilometriin tunnissa noin 9 km:n pituisella matkalla.

Valtatiellä 8 Sepänkylän ohikulkutiellä 100 km/h nopeusrajoitus jää voimaan noin 7 km:n pituisella tieosuudella.

Valtatiellä 19 Seinäjoen Itäväylän noin 18 km:n pituisella tieosuudella välillä Rengonharju – Nurmo 100 km/h nopeusrajoitus on voimassa talvisin.

Alennetut rajoitukset ovat voimassa kevääseen saakka, kunnes tavallisesti maalis- huuhtikuun vaihteessa ajo-olojen parannuttua siirrytään kesänopeusrajoituksiin.

Varaudu pimeneviin iltoihin ja liukkaisiin keleihin

Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan sää kylmenee vähitellen ja yöpakkaset yleistyvät myös etelässä. Viikonloppuna maan eteläpuolitse liikkuvan matalapaineen lumisateet saattavat ylättää maan eteläosaan, mutta ennustetussa sateen reitissä on vielä epävarmuuksia. Kylmä sää näyttää jatkuvan vielä viikonlopun yli. Kuljettajien kannattaa ottaa mahdolliset liukkaat kelit huomioon ajotavassa ja rengasvalinnassa.

Liikennemerkkien ohella suurinta sallittua nopeutta säätelevät myös muut liikennesäännöt. Tieliikennelaki velvoittaa kuljettajaa ottamaan huomioon muun muassa tien kunnon, sään, kelin, näkyvyyden ja liikenneolosuhteet. Viisaat kuskit tietävät, että turvallinen ajo voi edellyttää toisinaan huomattavasti alempaa nopeutta kuin liikennemerkki sallii.

Riittävän alhainen nopeus ehkäisee pidon menetystä, riittävä turvaväli peräänajoja tai muita onnettomuuksia. Liian suurella nopeudella ei ajonvakautusjärjestelmästäkään ole tarvittavaa hyötyä, jos renkaiden pito pääsee irtoamaan tien pinnasta.

Liukkailla keleillä myös auton pysähtymismatka pitenee huomattavasti. Liukkaus itsessään ei aiheuta onnettomuuksia, vaan kuljettajan oma toiminta – tai oikeastaan toimimattomuus.

Kuusi vinkkiä liukkaiden varalle:

  1. Valitse nopeus liikenteen, kelin ja oman ajotaidon mukaan. Ajokelin voit tarkistaa ennakkoon Liikenneviraston Liikennetilanne-palvelusta.
  2. Pidä riittävä turvaväli edellä ajavaan.
  3. Vältä voimakkaita ohjausliikkeitä.
  4. Aja kaarteisiin maltillisella nopeudella, jotta renkaiden ja  tienpinnan välinen pito ei vähene äkillisesti.
  5. Mieti ohitustarve tarkkaan huonossa tai vaihtelevassa kelissä. Varomattomat ohitukset voivat liukkailla johtaa ajoneuvon hallinnan menetykseen.
  6. Älä anna talven yllättää sinua, vaan tarkista talvirenkaiden kunto ja vaihda ajoissa talvirenkaat alle.

Talvinopeuksilla suomalaisten kannatus

Nopeusrajoitusten ensisijainen tehtävä on tieliikenteen turvallisuuden lisääminen. Siinä tehtävässä talven ja pimeän ajan nopeusrajoitukset onnistuvat nykytietämyksen perusteella varsin hyvin. Vuonna 2015 tehdyn tutkimuksen mukaan talvinopeudet säästävät vuosittain kahdeksan ihmisen hengen.

Suomalaiset ovat vahvasti talvinopeuksien kannalla. Vuonna 2017 tehdyssä tienkäyttäjien tyytyväisyystutkimuksessa lähes yhdeksän kymmenestä yksityishenkilöstä hyväksyi talvinopeudet.

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI