TAPAHTUU SUOMESSA ! | Lääkärit kirjanneet satojen vanhusten potilasasiakirjoihin DNR – do not resuscitate: ”Älkää elvyttäkö!”

0

Kansanedustaja Sari Tanus järkyttyi – Vanhusten elvytyskieltopäätöksiä on tehty puhelimitse koronaepidemian vuoksi

Lääkäreiden yhteydenotot aiheuttaneet suurta hämmennystä.

Sari Tanus

Kristillisdemokraattien lääkärikansanedustaja Sari Tanus on järkyttynyt saamastaan tiedosta. Tanukseen yhteydessä olleet kotihoidon työntekijät ovat kertoneet lääkäreiden puhelimitse vanhuksille ehdottamista elvytyskielloista.

Tanuksen mukaan eri puolella Suomea on koronaepidemian vuoksi ryhdytty käymään läpi hoivakodeissa ja muissa palveluyksiköissä asuvien ikäihmisten hoitosuunnitelmia ja hoidon rajauksia. Osassa kuntia selvitystyö koskee myös kotihoitoa ja vammaispalveluyksiköitä.

Vanhuksille soittaneet lääkärit ovat tiedustelleet vanhuksen vointia ja tilannetta kotona. Vanhuksilta on puhelun aikana tiedusteltu myös vanhuksen hoitosuunnitelmasta mahdollisen vakavan sairauden, esimerkiksi koronavirustartunnan osalta. Keskusteluissa lääkärit ovat tuonut esille myös elvytyskiellon.

Tanus ei osaa sanoa, kuinka yleistä tällainen toiminta Suomessa on, mutta ainakin Uudenmaan alueella tapauksia on useita satoja. Suostumuksen antaneen vanhuksen potilasasiakirjaan on sitten kirjattu, että puhelinkeskustelussa on sovittu DNR  – do not resuscitate. Suomeksi se tarkoittaa: älkää elvyttäkö.

Yle uutisoi viime viikolla 91-vuotiaasta vanhuksesta, joka sai yllättäen puhelun lääkäriltä. Lääkäri halusi keskustella vanhuksen hoitosuunnitelmasta.

Keskustelun lopputuloksena lääkäri oli asettanut vanhuksen elvytyskieltoon.

Sari Tanus painottaa, että tällaista elvytyskieltoa ei voi tehdä puhelimessa, varsinkaan ilman vanhuksen omaisen läsnäoloa. Kotihoidon työntekijöiden mukaan, monet vanhukset eivät ole edes ymmärtäneet, mistä asiasta on keskusteltu ja mitä päätös tarkoittaa. Tanus painottaa, että elvytyskieltopäätöksiä tai tehohoidon rajoittamispäätöksiä tehtäessä potilas on lähtökohtaisesti aina tavattava kasvotusten.

Hoidonrajaus on niin tärkeä päätös, että se on tehtävä henkilökohtaisesti.

Valviran ohjeissa opastetaan, että elämän loppuvaiheen hoitosuunnitelmaa laadittaessa tulisi järjestää hoitoneuvottelu. Valviran mukaan hoitoneuvotteluun osallistuu vointinsa mukaan potilas itse, lääkäri, omahoitaja sekä potilaan suostumuksella hänen läheisensä. Tanus painottaa, että hoitopäätökset tulee tehdä ajan kanssa ja yhteisymmärryksessä keskustellen. STM:n tulee puuttua välittömästi tilanteeseen, Tanus vaatii.


 

Jatkuvasti näitä Suomen viranomaisten ja ministeriöiden koronaviruksen paljastamia kämmellyksiä! Miksi?

HYVÄ YSTÄVÄ, OTA IHMEESSÄ KANTAA ASIOIHIN! Sen voit tehdä myös täällä J-Pnewsin sivuilla jutun alaosassa olevaa kommentointi kenttää hyödyntämällä.

(Kaikki tekstit moderoidaan ja voit kirjoittaa omalla nimellä tai nimimerkillä!) 


 

JÄTÄ KOMMENTTI