Tarkkailkaa paikallaan makaavia joutsenia – LINTU SAATTAA OLLA JÄÄTYNYT KIINNI

0
Kun nuorukainen ponnahti pinteestään pystyyn jäälle, sen emolintu lennähti iloisesti kaulailemaan (Pentti Hautala)

Teksti ja kuvat: Pentti Hautala
ALAVUS/TÖYSÄ

Leudon talven ihastuttamana kansallislintujamme laulujoutsenia oleilee nyt runsaasti muun muassa sulina pysyneissä jokisuissa ja pelto-ojienkin virroissa.
– Edellä kuvattu on saattanut monen joutsenen myöskin ”kiipeliin”, kun kovilla yöpakkasilla nuoret kokemattomat linnut jäätyvät siivistään tai sulkahöyhenistään kiinni, muistuttaa töysäläinen Pentti Hautala.

Minäkin innokkaana järven jäillä- ja luonnassa liikkuvana, olen joutunut pelastamaan useamman karran kansallislintujamme ”kiipelistä”. Helmikuun viimeisellä viikolla parina aamuna oli jäähän jäätynyt nuori joutsen. Vesisataiden jälkeen tulleet kovat yöpakkaset ja  jään muodostuminen yllättivät täysin kokemattomat linnut.

Ollessani suksittelemassa lähes -15 asteen yöpakkasen jälkeen Ponnenjärvellä ja lähilammilla, huomioni kiinnittyi kahden aikuisen ja kahden nuoren joutsenen hyörimiseen jäällä. Yksi makasi jäällä hiljaa ja kolme liikehtivät ympärillä sekä ääntelivät voimakkaasti.
Joutsenten käyttäytymistä ihmettelivät myöskin auringopaisteessa pilkimisestä nauttijat.

Nuoret joutsenet jäätyvät kokemattomuuttaan kovissa yöpakkasissa kiinni jäähän. (Pentti Hautala)

Kokemuksesta arvasin, että 12-14 asteen yöpakkasessa on nuorukainen jäätynyt pienen sulan veden reunoihin kiinni. Otin lähiveneestä pisinmmän airon ja lähestyin lintua jään naristessa. Kolme muuta joutsenta siirtyivät jäältä parinkymmenen metrin päähän seuraamaan tilanteen kehittymistä. Toinen emojoutsenista ärhenteli hieman minua kohden, vaikka se tiedosti päivittäisten näkemisten perusteella minut tutuksi ja turvalliseksi.
Neljällä airon survaisulla joutsen irtaantui ja nousi jaloilleen jäälle pudistelemaan itseään. Tässä ”pelastusoperaatissa” uutta ja erikoista oli, kun toinen emolinnuista lennähti heti paikalla vaikka minä otin kuvia noin 10 merin etäisyydeltä.
Pian olivat kaikki neljä joutsenta jälleen turvallisesti yhdessä uimassa jokiuomassa. Minä ajattelin niin, että sama nuorukainen ei ehkä toistamiseen ainakaan jäädy kiinni. ”Opia ikä kaikki” joutsenillakin.

KANNAATTAAKIN nyt sään jäätymisen ja sulamisen vaihtelussa tarkkailla kaikkien luonnossa elävien tilannetta. Auttaa tarvittaessa pulaan joutuneita itse, tai pyytää apua!!


 

Herranen lounas maaliskuu700x

JÄTÄ KOMMENTTI