TEKNIIKKA | JAPO aloittaa valokuituverkon rakentamisen Vimpelin Rantakylään kesällä 2019

0

Järvi-Pohjanmaalla vaikuttava alueoperaattori JAPO – on jo yli vuosikymmenen ajan rakentanut valokuituverkkoa Järviseudulle. Vimpelissä JAPOn rakentama valokuituverkko löytyy jo Sääksjärveltä, Pokelasta, Lakaniemestä, Koskelasta ja keskustan alueelta.

Toni Harjula (JK/jpnews.fi)

Toimitusjohtaja Toni Harjulan mukaan JAPOn valokuitumyynti aloitettiin vuoden alkupuolella Rantakylässä pidetyssä valokuituillassa. Rantakylässä oltiinkin illan jälkeen aktiivisia ja ajatus kylän kattavasta kuituverkosta kypsyi nopealla aikataululla. Tarvittava määrä sitoutuneita tilaajia saatiin maaliskuun alkuun mennessä, että rakentamispäätös saatiin aikaan JAPOn hallituksessa.

– Valokuituverkon maanrakennustyöt tehdään kesän 2019 aikana. Mikäli olet kiinnostunut valokuituyhteydestä kotiisi, niin edelleen on mahdollista liittyä aluelle rakennettavaan valokuituverkkoon, muistuttaa Harjula.

Valokuituliittymä maksaa 1000€. Kytkennästä on mahdollista vähentää verotuksessa 744 euroa kotitalousvähennyksenä.

Mihin kuituliittymää voi käyttää?

Kuitu on uuden sukupolven ratkaisu, joka on tehty kestämään vuosikymmeniä. Se on luotettavampi yhteys, vähemmän herkkä ulkoisille häiriöille (esimerkiksi ukkoselle) eivätkä etäisyydet vaikuta yhteyden laatuun.

Valokuitutekniikka vastaa kodin moniin nykyisiin ja tuleviin tarpeisiin, joita ovat esimerkiksi:

nopeat nettiyhteydet, jotka ovat jaettavissa monelle käyttäjälle tai moneen käyttöön,
turvapalvelut (kamerat, hälytysjärjestelmät, lämpötila tai kosteuden valvonta ym.)
teräväpiirto-TV (HDTV) sekä tilausvideopalvelut,etätyö- ja koulutuspalvelut, viihde- ja pelipalvelut, varmennuspalvelut, pikaviestimet ja -tiedonsiirto, puhepalvelut, videopuhelut, terveys- ja hyvinvointipalvelut.

Tulevaisuudessa yhä useampi palvelu siirtyy verkkoon. Asiointi, työ- ja koulumaailma, ostokset, terveyspalvelut, harrastukset, sosiaalinen toiminta. Kaikki on kätevästi hallittavissa, saatavissa ja jaettavissa esimerkiksi perheen kesken verkon kautta. Myös yhä useampi kodinkone on kytkettynä verkkoon. Kaiken muunkin datan ja tiedonsiirron koko jatkaa eksponentiaalista kasvuaan. Tämän vuoksi nettiyhteyden pitää olla toimintavarma ja kaistanleveyden riittävä. Valokuitu on ainoa ratkaisu, joka nyt ja tulevaisuudessa pystyy vastaamaan nopeasti kehittyvän teknologian ja älylaitteiden vaatimuksiin.

JAPOn toimitusjohtaja Toni Harjula kertoo, että valokuitukaapeli on esim. puhelinverkon tai mobiiliverkon kautta toimiviin laajakaistayhteyksiin verrattuna kapasiteetiltaan aivan toista luokkaa ja mahdollistaa useidenkin päätelaitteiden käytön samanaikaisesti sekä internetissä olevien videopalveluiden kuten Netflix käytön sujuvasti. Valokuidussa myös luotettavuus on omaa luokkansa ja kapasiteettia riittää nopean netin lisäksi teräpiirtoisiin kaapelitelevisiopalveluihin.

JAPO Valokuitu ei ole pelkkä nopea netti – se on mahdollistaja, joka vie koko kotisi uuteen älykkääseen aikaan.

Valokuitu mahdollistaa kaikkein nopeimmat data yhteydet (arkistokuva/jpnews.fi)

 

JÄTÄ KOMMENTTI