Töysä-talossa nyt – LUMIVAARA näyttely

0
Lumivaara-seuran ja Töysän Karjalaiset ry:n sihteeri Pirjo Jaatinen voittamassa tässä mummojen pyöräkelkkailun mestaruutta. Kuva: Pentti Hautala

PENTTI HAUTALA

Alavus/Töysä

Töysä-talossa, kirjaston yläkerrassa sijaitsevassa salissa on kaikkien kävijöiden nähtävissä lokakuun 30 päivään saakka mielenkiintoinen Lumivaara-näyttely. Kirjaston aukiolon aikana olevan näyttelyn järjestäjänä on Lumivaara-seura ja Töysän Karjalaiset ry.

Paikallisena puuhanaisena on ahkeroinut paikallisyhdistyksen sihteeri Pirjo Jaatinen, yhdessä muiden toimihenkilöiden kanssa. Mukana onnistumisessa on ovat olleet myöskin Alavuden kaupunki ja kirjaston henkilökunta.

Näyttelyssä on esillä eri vuosikymmeniltä kuvia, kirjoituksia, karttoja, lehtileikkeitä, käsitöitä, kudonnaisia, lippuja, kirjoja, työkaluja, astioita ym. Vanha ja uudempi materiaali on saatu näyttelyyn Töysään tulleiden lumivaaralaisten perheiltä. Esineitä, joita evakkoon lähtemään joutuneet ottivat kodeistaan Karjalasta mukaansa. Lisäksi tavaraa saatu naapuripaikkakunniltakin.

Karttoja, kudonnaisia ja käsitöitä on ihailtavana Lumivaara-näyttelyssä. Kuva: Pentti Hautala

Mainittakoon, että Töysään asettui asumaan noin 30 perhettä Lumivaarasta. Tämä takasi jo materiaalin monipuolisen saannin Töysän alueelta, muistuttaa Pirjo Jaatinen.

Näyttelyn avajaisissa esitti Lumivaara-seuran puheenjohtaja Mervi Nieminen Karjala-liiton tervehdyksen.

Lumivaarajuhla piti järjestää kuluneena kesänä Töysässä. Se jouduttiin kuitenkin perumaan epävarman koronatilanteen takia. Töysällä on hyvä syy siis olla tämän Lumivaara-näyttelyn pitopaikkana.

Nieminen sanoi tuntevansa erityistä mielihyvää siitä, että Töysässä on nyt nähtävänä näin monipuolinen ja hyvin historiaakin esiin nostava tapahtuma. Sihteeri Pirjo Jaatinen ideoi alkujaan tänne Töysään ja hänen ohellaan kiitos kuuluu kaikille tämän näyttelyn hyväksi toimineille Töysän Karjalaiset ry. aktivisteille ja muille hankkeessa mukana olleille tahoille, kiitteli Nieminen.

Lumivaaran komea kirkko ja faktatietoa Lumivaarasta. Kuva: Pentti Hautala

LUMIVAARA oli kunta menetetyssä Karjalassa Laatokan rannalla. Suurvaltojen välissä oleva Laatokan Karjala kuului aikoinaan Ruotsille ja Novgorodille. Suomalaisuus säilyi ihmisten mielissä, vaikka hallitsijat vaihtuivat.


Karjalaisten lähtiessä evakkoon sodan syttyessä otettiin mukaan tärkeimpiä tavaroita. Kuva: Pentti Hautala

Aikojen rauhoituttua myös kuntaelämä sai rauhoittavia piirteitä Lumivaara erosi ja itsenäistyi vuonna 1923 Jaakkiman kunnasta. Kaksi naapurikuntaa olivat siitä alkaen, pohjoisessa Jaakkima ja etelässä Kurkijoki. Lähimmät kaupungit olivat, Laatokan rannalla Sortavala ja Käkisalmi. Nykyiselle Suomen rajalle on Lumivaaran lähimmästä kohdasta matkaa vain 20 km.

Näyttelyyn toivotaan tutustumaan töysäläisten lisäksi myöskin muilla paikkakunnalla asuvia. Näyttelyssä selviää kaikki kiinnostava Lumivaarasta ja yleensäkin Karjalasta.

 

Kirjasto on auki ma-ke klo. 12-19 sekä to-pe ja aatot klo. 10-16.


 

 

JÄTÄ KOMMENTTI