Töysässäkin kunnioitettiin kaatuneitten muistoa

0
Reserviläisten kunniavartiosto ja seppelpartio marssimassa kohti Töysän sankarihautoja. (Kuva: Pentti Hautala)

Pentti Hautala
ALAVUS/TÖYSÄ

Kaatuneiden muistopäivää vietettiin toukokuisena sunnuntaina. Isänmaan ja vakaumuksensa puolesta henkensä menettäneiden muistoa kunnioitettiin, 80-vuotiseen perinteiseen tapaan, jokaisella paikkakunnalla kunniakäynneillä ja seppeleen laskuilla sankarihaudoilla.

Näin tapahtui nyt koronakeväänä melkein ”salassa”, kun lehdistössäkään ei ennakkoon, eikä jälkeen näkynyt tietoja tästä arvostetusta sekä kunnioituksen arvoisesta perinteestä. Ja päivään sisältyneistä kunnianosoituksista.

Näin tapahtui Töysässäkin, vaikka ennakkotiedot puutuivat tyystin kirkollisistakin tiedotteista. Tämä sai monet tarttumaan puhelimeen ja kysymään asian perään.
Huoli Töysän vainajien kunnioittamisen unohtamisesta tänä koronakeväänä oli kuitenkin turha. – Töysäläisten Sankarihaudoilla suoritettiin juhlallinen seremonia, kuten aina aikaisemminkin. – Ja näin toimitaan  jatkossakin.
Kaupungin, seurakunnan ja kansalaisjärjestöjen seppeleet laskivat sankarihaudalle Hilkka ja Olli Ahtola sekä vapaussodan leijonapatsaalle Kaisa ja Jorma Toopakka.
Reserviläisten kunniavartion muodostivat Reima Ala-Salmi, Jarmo Sissala, Timo Ala-Kanto ja Verneri Ylimäki.

Alavuden seurakunnan Töysän alueen kappalainen Juha Martikainen. (Kuva: Pentti Hautala)

Loppurukouksen yhteydessä, Alavuden seurakunnan Töysän alueen kappalainen Juha Martikainen muistutti oltavan koolla Töysän sankarihautausmaalla kiittämässä edesmenneitä sukupolvia ja eritysesti niitä töysäläisiä sankareita, jotka ovat antaneet kaikkensa maamme vapauden hyväksi. Elämme läsnä tänä hiljaisena sunnuntaina muistamassa, ettei heidän uhrinsa unohdu.
-Pyydämme Jumalalta, että hän edelleen varjelisi kansaamme ja koko tätä maailmaa ajan haasteita.
-Pyhä Jumala, ole läsnä arjessamme, ole vastaus kysymyksiimme. Varjele meidät tänään ja tulevaisuudessa.
Martikaisen johdolla laulettiin virsi 577 ”Sun kätes, Herra voimakkaan suo olla turva Suomenmaan..”

Mainittakoon, että kaatuneiden muistopäivällä on Suomessa jo 80-vuotiset perinteet.
Talvisodan jälkeen keväällä v.1940 sotamarsalkka Gustaf Mannerheim määräsi päiväkäskyllään: Toukokuun kolmatta sunnuntaita vietetään sodissa kaatuneiden ja vakaumuksensa puolesta henkensä uhranneiden yhteisenä uskonnollisena muistopäivänä.
Kunnioitus kohdistuu sodissamme kaatuneiden lisäksi myöskin kansainvälisissä rauhanturvajoukoissa henkensä menettäneiden muistoksi.

Hilkka ja Olli Ahtola laskivat seppeleen sankarihaudalle. -Kunnivartiossa Reima Ala-Salmi ja Jarmo Sissala. (Kuva: Pentti Hautala)


 

 

JÄTÄ KOMMENTTI