Tulvat teillä – haittaavat hiihtoa hangilla

0
Fräntiläntielle nousi nyt, Riihonjärven tulva niin korkealla, että monialla murskekuormilla tietä kohottamisen jälkeenkin, autojen pohjat puhdistuivat, jotka uskaltautuivat tulvavesien läpiajoon.

Pentti Hautala/ J-Pnews
Alavus/Töysä

Lumisen talven jälkeen jatkuu yllättävätkin säät tänäkin vuonna. Takatalvisten päivien ja runsaan 15-asteen seutuville kohonneet, aurinkoiset ja lämpimät säät ovat saaneet lumet sulamaan sutjakkaasti.

Samalla joet ja purot ovat tulvineet monille pihoilla, pelloille ja ajoteillekin. Kun uomat eivät ole tarpeeksi tehokkaasti juoksuttaneet vesimassoja kohti merta. Alavudellakin Fräntiläntiellä läheisen järven vesi nousi tielle ennätysmäisen korkealle Riihon notkossa, noin 100 metrin pituisella matkalla. Riihon Terho ajoi kymmenkunta isoa kuormaa sepeliä tien korotukseen. Se auttoi kohtuullisesti tilannetta. Tulva-alueen yli pääseekin nyt tämän ensiavun jälkeen ajamaan. Auton pohja kuitenkin puhdistui vielä 20 sentin paksuisessa vesikylvyssä tiistaina 26.4.

Kuluvakin kevät on luonnon puolesta vaihtelevaa aikaa. Purot ja joet virtaavat vuolaasti ja viereiselle pelloilla ja maastoissa vallitsee vielä talviset hiihtokelit paksuilla hangilla. Kuva 26.4. Töysästä-Alavudelle virtaavan joen maisemista.

Saman vilkasliikenteisen läpikulku- kylätien siltarummunkin vesi turmeli voimakkaalla virtauksellaan Tonteri talon lähellä. Noin kilometrin etäisyydellä, Töysän kirkonkylän suuntaan mainitusta tulvanotkosta. Liikenne oli tiellä kokonaan poikki, kunnes korjaajat tulivat töihin ja uusivat rummun.

Pennalankosken padosta virtaavat tulvaveden eivät meinaa mahtua maantien alittavasta siltarummusta.

Tulvista on kärsitty jo tänäkin keväänä, enemmän ja vähemmän. Näin siitäkin huolimatta, vaikka sadetta on tullut monen onneksi vain hieman. Lisäksi yöpakkaset ovat pitäneet osaltaan huolen, ettei sulaminen ei ole ollut vauhdissa jatkuvasti. Jos sateita olisi ropissut, niin tulvavahingot olisivat olleet laajat ja moninkertaiset.

Tänäkin keväänä on ollut yleistä, että vesimassat virtaavat kivijalkoja huuhtoen.

Yöpakkaset ovat taanneet myöskin sen, että hiihtokelit jatkuvat toukokuun puolelle. Vappua edeltävänä tiistainakin tänään, kylmä pohjoistuuli ja ennustetut yökylmät varmistavat tämän.

Nykyinen kevät onkin luonnon monipuolisuudessaan, jokaiselle jatakin mielenkiintoista tarjoava olosuhteiltaan. Saamme nauttia samanaikaisesti muuttolinnuista, kevään ensimmäistä luonnon kukkasista. Innokkaimmille pilkkijöille on vielä ihmisen käytössä kestävää jäätä. Lumirikkaimmissa maastoissa ja pelloilla lunta on hiihdättäväksi jopa monia kymmeniä senttejä. Lisäksi kuntoradoilla sauvominen onnistuu.

Mittasin nyt Vappuviikon tiistaina Ähtärin ja Alavuden rajajärvellä jään paksuudeksi 35 senttiä. Keväisen jään kestävyyden kanssa kannattaa kyllä olla valppaana. Siitä huolimatta, että yöpakkaset jäädyttävät, päivillä sulaneen vesikerroksen vanhan jään pintaa vahvistamaan.

Kevätjään petollisuudesta sain vuosi sitten itsekin vakavan varoituksen. Vaikka kuinka oli varma olin koko talven käytössä ja tuntia aikaisemmin hiihtämiäni hiihtoreitin kestävyydestä, hupsahdin kalojen valtakuntaan. Yli 10-minuuttia jouduin jäätä särkemään, että kestävälle jäälle pääsin nousemaan. Ruumiinlämpöni laski niin alas, että hypotermia takia piti turvautua terveydenhoidon ammattilaisten apuun.

Eräällä laajalla pelto- ja maastoalueella suksitellessani, mittasin tänään tiistaina lumikerrokselle paksuutta 40 cm. Ja vierelle virtaava vesiuoman pyrki nousemaan.


 

Herranen lounas maaliskuu700x

JÄTÄ KOMMENTTI