Turha riskinotto liikenteessä jatkuu: poliisin nopeusvalvontaviikko paljasti noin 8 500 ylinopeustapausta ja joukon muuta rikollisuutta

0

Suomen poliisi osallistui 18.–24.8. Euroopan liikennepoliisiverkoston (TISPOL) 30 jäsenmaassa toteutettuun nopeusvalvontaoperaatioon. Suomen valvontaviikolla paljastettiin yhteensä n. 8 500 ylinopeustapausta, joista n. 6 000 (noin 71 %) todettiin automaattivalvonnalla.

Poliisin haaviin jäi lisäksi 60 etsintäkuulutettua ja noin 200 muuta rikosta paljastui valvonnan yhteydessä.

Euroopan laajuiset tulokset ovat saatavilla myöhemmin.

Poliisihallituksen poliisiylitarkastaja Risto Lammi toteaa, että valvonnan tulosten perusteella voidaan todeta poliisin suorittamalle liikennevalvonnalle ja rikostorjunnalle olevan tilausta, varsinkin kun valvonnasta ilmoitettiin etukäteen.

Valvontaviikon aikana tavattiin mm. yli 200 km/h nopeudella ajaneita, rattijuoppoja ja muihin rikoksiin syyllistyneitä turhan suuri määrä. Taustalla tähän on piittaamattomuuden lisäksi myös osin ajattelemattomuutta.

Lammi muistuttaa, että ylinopeus on taustatekijänä noin kolmanneksessa kuolemaan johtaneista tieliikenneonnettomuuksista.

– Nopeusrajoitusten noudattaminen ei ole rakettitiedettä. Rajoitukset on asetettu noudatettavaksi liikenneolosuhteisiin ja liikenteen turvallisuuteen liittyvistä lähtökohdista ja ne ovat jokaiselle samat, Lammi korostaa.

Liikennettä valvovat liikennepoliisit yhdessä muun poliisin kanssa toimivat liikennevalvonnan ja rikostorjunnan etulinjassa. Risto Lammin mukaan noin 200 paljastettua muuta kuin liikennerikosta sekä 60 etsintäkuulutetun kiinnijääminen osoittaa, että poliisin käyttöönottama Road Policing -malli toimii.

– Poliisin on koko ajan mietittävä oman toimintansa tehostamista ja tässä Road Policing -malli on ollut toimiva työkalu, hän sanoo.

PTV mansikkasumppa1

JÄTÄ KOMMENTTI