Lasse Saarenpää on valtakunnallinen Vuoden nuori Yrittäjä 2018

0
Lasse Saarenpään motto yrittäjänä on sopivan lyhyt ja positiivinen ”Onnistu tai opi”.

Töysän kirkossa vietettiin sunnuntaina 23. syyskuuta yrittäjien kirkkopyhää, jossa avusti Töysän yrittäjät ry. Tekstinlukijana toimi Lasse Saarenpää, tämän vuoden valtakunnallinen Nuori yrittäjä. Seurakuntakeskuksessa juotiin jumalanpalveluksen jälkeen vielä kakkukahvit oman yrittäjäyhdistyksen jäsenen saaman tunnustuksen kunniaksi.

Lasse Saarenpään juuret ovat Soinissa, jossa hänen vanhempansa ovat toimineet jo pitkään huoltoasemayrittäjinä. Huoltoaseman tilat olivat pojan kiinnostuksen kohteena lapsesta alkaen. Niinpä hän alkoikin huoltaa ja myös myydä eteenpäin mopoja ja ruohonleikkureita jo vähän päälle kymmenvuotiaana. 14-vuotiaana vuonna 1998 nykyisin 35-vuotias diplomi-insinööri perusti oman toiminimen Laten mopon.

  • Tänä vuonna tulee yrittäjänä täyteen kaksikymmentä vuotta. Nykyisin yritys on nimeltään Laten Kone Oy. Pääpaikka on Tuurissa, jossa myös itse asun. Työmatkaa tulee sopivasti, vain kilometri, Lasse naurahtaa.

Laten Kone tuo maahan, myy edelleen ja vuokraa kunnostamiaan maanrakennus- ja kaivinkoneita, pyöräkuormaajia, kurottajia ja erilaisia lisälaitteita. Lisälaitteita yritys valmistuttaa ja toimittaa asiakkailleen jo yli tuhannella eri nimikkeellä. Vakituisesti yritys työllistää 14-15 työntekijää, kesäisin henkilöstöä on kesätyöntekijöineen ja harjoittelijoineen vähintään parikymmentä.

Internetistä löytyvät Laten koneen kotisivut ja YouTube-palvelusta voi katsella huomattavan tyytyväisten asiakkaiden kommentteja asiakasyhteistyöstä tuurilaisen yrittäjän kanssa.

Yrityksen kotisivuilta löytyvissä haastatteluvideoissa Lasse Saarenpään yrittäjäprofiili tarkentuu. Hän kertoo, että varsinainen mopoilla ajelu ei kiinnostanut häntä nuorena niinkään kuin huoltotoiminta ja siihen liittyvä kaupanteko.

  • Matka tähän saakka on ollut pitkä mutta hauska, mies sanoo. Kipinä kaupantekoon ja tekemisen palo on ohjannut häntä alusta asti.
  • En voi sanoa, että ryhdyin yrittäjäksi vaan olin laitellut mopoja ja pienkoneita jo 11-vuotiaasta alkaen. Kolmisen vuotta myöhemmin toiminta olla sellaista, että vanhemmat sanoivat, että nyt olisi aika laittaa toiminta kirjoihin ja kansiin.

Saarenpää jatkaa, että siinä vaiheessa, kun hän valmistui Teknillisestä korkeakoulusta, joka nykyisin on osa Aalto-yliopistoa, oli päätettävä hakeutuako palkkatöihin muualle vaiko kehittää omaa yritystä. Valinta oli hänen mukaansa lopulta helppo ja oikealta tuntuva silloin.

  • Vastoinkäymisiä tulee, kun paljon touhuaa ja tekee, sille ei mahda mitään. Mutta mun mottoni on ”Onnistu tai opi”. Mä pyrin tekemään niitä asioita, jotka tuntuvat mielekkäiltä ja mukavilta ja tuntuvat oikeilta. Paletti on tosin muistettava pitää kasassa.
  • Monesti on vaikea päätös lähteä yrittäjäksi. Mutta kun tilaisuus on kohdalla niin kannattaa vastata myöntävästi. Tosin myös varasuunnitelma kannattaa olla olemassa, mies sanoo kotisivultaan löytyvässä videossa.

Näillä eväillä viime vuodet ovat olleet sangen suotuisia yrityksen kannalta. Vuonna 2015 kasvua oli 20 %, seuraavana vuonna 2016 liikevaihto oli neljä miljoonaa euroa ja viime vuonna viisi miljoonaa. Vuoden nuori yrittäjä 2018 sai huomionosoituksensa Hyvinkäällä Suomen yrittäjien alaisen Nuorten yrittäjien valtakunnallisessa Get Together -tapahtumassa.

 

Töysän yrittäjäyhdistys juhlisti sunnuntaina 23. syyskuuta Töysän seurakuntatalolla Lasse Saarenpään saamaa Vuoden nuori yrittäjä -tunnustusta tarjoamalla kakkukahvit yrittäjien kirkkopyhän kävijöille. Oikealla Töysän Yrittäjät ry:n varapuheenjohtaja Marja-Liisa Pienimäki.

Juttu ja kuvat: Aluevastaava Jouko Siirilä

JÄTÄ KOMMENTTI