Työttömyyden raju kasvu hiipui toukokuussa

0

Keski-Suomessa oli toukokuun lopussa yhteensä 22 163 työtöntä työnhakijaa. Se on 8 743 (65,1 %) enemmän kuin vuotta aikaisemmin, mutta vain 31 henkilöä enemmän kuin kuukausi sitten. Etelä-Pohjanmaan työ- ja elinkeinotoimistossa oli toukokuun lopussa 10 589 työtöntä työnhakijaa. Vuoden takaisesta vertailuajankohdasta määrä nousi 5367 henkilöllä, eli 102,8 prosentilla.

Koko maassa työttömien työnhakijoiden määrä nousi samalla ajanjaksolla 91 prosentilla. Työttömien työnhakijoiden määrä kuitenkin laski Etelä-Pohjanmaalla edellisestä kuukaudesta 781 henkilöllä.

Koronakriisi ja -viruksen leviämisen hidastamiseen liittyvät toimet ovat heijastuneet erityisesti lomautettujen lukumäärän voimakkaana kasvuna. Lomautettujen määrä oli kasvanut viime vuoden vertailuajankohdasta 1034,1 prosentilla.

Työttömien työnhakijoiden osuus Etelä-Pohjanmaan työvoimasta oli 12,5 prosenttia, joka oli Suomen toiseksi alhaisin. Koko maassa työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli 16,5 prosenttia.

Työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi suhteellisesti eniten Ahvenanmaalla (311 %), Uudellamaalla (117,6 %), Pohjanmaalla (109,3 %) ja Etelä-Pohjanmaalla (102,8 %). Etelä-Pohjanmaalla työttömyys kasvoi kaikissa seutukunnissa. Järviseudulla käänne heikompaan oli suhteellisesti voimakkainta.

KESKI-SUOMI

Keski-Suomessa työttömien työnhakijoiden osuus maakunnan työvoimasta on tällä hetkellä 17,6 prosenttia eli luku on sama kuin huhtikuussa.

Toukokuun nostoja:

  • Työttömyyden kasvu pysähtyi, lomautettujen määrä laski.
  • Työnantajat ovat turvautuneet ensisijaisesti lomautuksiin irtisanomisten sijaan.
  • Miesten työttömyys laski, naisten työttömyys nousi enää hieman.
  • Pitkäaikaistyöttömien määrä jatkoi kasvuaan.
  • Uusissa avoimissa työpaikoissa vielä suvantovaihe päällä.
  • Työvoimapalveluista työvoimakoulutus ja valmennus kasvoivat edelleen.

Työttömistä työnhakijoista oli toukokuussa kokoaikaisesti lomautettuja 6 693, mikä on 294 vähemmän kuin huhtikuussa. Vuoden 2019 toukokuusta kokoaikaisesti lomautettujen määrä kasvoi 6 275:lla henkilöllä.

Työttömien työnhakijoiden määrä nousi edellisen vuoden vastaavasta ajankohdasta kaikissa kunnissa. Suhteellisesti eniten nousua oli Multialla (112,2 %). Suhteellisesti eniten työttömiä työnhakijoita oli Äänekoskella (19,6 %) ja vähiten Luhangassa ja Toivakassa (11,3 %). Alle kymmenen prosentin työttömyyteen ei päässyt yksikään kunta.

Keski-Suomessa oli uusia avoimia paikkoja toukokuun aikana 1 791, mikä on 1 186 vähemmän kuin edellisen vuoden toukokuussa. Kaikkiaan toukokuussa oli avoinna 3 737 työpaikkaa, mikä on 2 077 vähemmän kuin vuosi sitten. Työpaikoista täytettiin toukokuun aikana 334, joista 92 täyttyi työ- ja elinkeinotoimiston hakijalla.


 

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI